technológia

34_HOWARD-WEBB_420
Forrás: -
Használjuk ki az elektroszmogot!

Beintünk a mobilnak

A zsebben vagy táskában lapuló okostelefont érintés nélkül, egyetlen mutatóujj-mozdulattal kapcsoljuk ki. Nem nyúlunk hozzá, sőt, nem is látjuk. Gesztusokkal irányítjuk.

Hasonló módon halkíthatjuk le a tabletet, laptopot, majd a televíziót, mi több, más elektronikus készülékek is „hallgatnak” kézmozdulatainkra. Például intünk egyet, és kialszanak a ház fényei. Ez már a holnap és nem a holnapután. Az infokommunikációs eszközök gesztusfelismerésen alapuló vezérlése hamarosan az érintőképernyő alternatívája lesz. Az új technológia olcsóbb, kevesebbet fogyaszt, feltalálói szerint persze felhasználóbarátabb is.


 

A fal sem akadály

Például a Samsung Galaxy S4-én már van valami hasonló, csakhogy ergonómiában még messze elmarad az elvárttól: manuálisan kell beindítani, „látnia” kell, mit mutatunk neki, és ha nem kapcsoljuk ki, hamar lemeríti az elemet.

A Seattle-i Washington Egyetem kutatói a felsorolt hiányosságokat kiküszöbölő, olcsó gesztusfelismerő rendszert fejlesztettek: az AllSee nevű prototípus – lényegében egy felturbózott parányi érzékelő – elem nélkül működik, a már funkcionáló megoldások harmadára, negyedére (a Kinectnek vagy a LeapMotion-nek az ezredére) csökkentett, azaz minimális fogyasztása miatt bármikor nyugodtan bekapcsolva hagyhatjuk, egyszerű kézmozdulatokkal pedig akkor is irányítható, ha nem látjuk. Mozdulataink észlelésére és áramforrásként is (!) a környezeti rádió- és televíziójeleket használja. Mivel a wifi adatáramlást a falak sem korlátozzák, eszközeinket egy másik helyiségből is irányíthatjuk.

A szenzor kivételesen alacsony fogyasztású jelvevővel észleli és választja ki a környezet elektronikus készülékei által generált jeláramlásból a gesztusinformációkat. Ha mozgunk, kéz- vagy bármilyen mozdulatot teszünk, kismértékben, mozdulattípusonként számszerűsíthetően másképpen változik a vezeték nélküli jelek (az elektroszmog) jellege. Ezt érzékeli és értékeli az AllSee.

Hiába pislogsz, gyorsabb vagyok nálad

A miniatűr rendszer bármilyen háztartási és–vagy elektronikai eszközre rászerelhető, kézjelekkel irányíthatjuk például a televíziót. Másik előnye, hogy egyrészt a világhálóra, másrészt – a „dolgok internetében” (Internet of things) – egymáshoz csatlakoztatja ezeket az eszközöket.

„Mobilkészülékek mellett az AllSee a dolgok internetével való interakciót is lehetővé teszi. A hálózathoz tartozó érzékelő eszközök annyira kicsik, hogy a megszokott irányítófelületekről nem, gesztusokkal viszont ideálisan működtethetők”, magyarázza a technológia előnyeit Bryce Kellogg, az egyik fejlesztő. (Az érzékelő maga kicsi, de a finom érzékeléshez elengedhetetlen, jó nyereségű antennája bizony elég nagy. – A szerk.)

A rendszert okostelefonokkal és nyolc egyszerű kézmozdulattal tesztelték. A majdnem egy méterre lévő prototípus a gesztusok több mint 90 százalékát helyesen azonosította. (Csaknem 10 százaléknyit tehát téved. Például feleslegesen élesíti a riasztót… A gesztusvezérlések nemhogy 10, de 0,1 százalékot sem tévedhetnek, egyébként nem válnak be a tévedhetetlen gombbal szemben. – A szerk.) Különbséget tudott tenni a célzottan feléje irányuló és az egyéb mozgások között. Reakcióideje a pislogásnál ezerszer gyorsabb, 80 mikroszekundum volt. Az AllSee-vel közelebb kerülhetünk az oly sokszor megálmodott intelligens otthonhoz.