technológia

28_Apple-Blue-Orange-circle_420
Forrás: -
Szakított a nagymacskákkal az Apple

Beindult a hengermű

A júniusi Apple fejlesztői konferencián bejelentett újdonságok közül sok inkább ráncfelvarrásnak tűnik, az igazi meglepetést a henger alakú asztali munkaállomás, a Mac Pro jelentette. No meg, hogy a nagymacskák helyett ezentúl kaliforniai földrajzi nevek után keresztelik el az OS X-verziókat.

Talán túl nagyok már az elvárások az Apple-lel szemben, mert a júniusban tartott fejlesztői konferencián (Worldwide Developers Conference – WWDC) áttörő meglepetéssel nem tudott szolgálni a cég. Ezt a piac sem díjazta: a vállalat részvényei a konferencia végére 10 dollárt csökkentek. A szónokoknak azért nem kellett tétlenül bohóckodni a színpadon, volt miről beszámolniuk.

 

Henger alakú erőmű

Az új asztali munkaállomás, a Mac Pro henger alakú erőművé változott. Az alkatrészeket a henger falába pakolták, középen a hűtés működik. (Nem előzmény nélküliek a cégnél a szélsőségesen egyszerű geometriai formák. Volt már kocka alakú Mac Pro is… – a szerk.) Az Apple szerint az optikai meghajtó már felesleges, ebben a gépben sincs. Ez az első olyan Apple-termék, amelyet teljes egészében az Amerikai Egyesült Államokban gyártanak, a hazai gazdaságot is támogatva ezzel. Frissítették a hordozható gépeket is: az új Macbook Air sorozatot egész napos aksiidővel reklámoztak.

Az elvárásoknak megfelelően a konferencián bejelentették a mobil operációs redszernek, az iOS-nek a 7-es verzióját. Az új operációs rendszer az iPhone 4, iPad 2-estől felfelé használható, kompatibilis az iPad minivel és az ötödik generációs iPod Touch-csal. A fejlesztői változat már elérhető, a végleges terméket őszre ígérik.

Az Apple-hívők megnyugodhattak, hogy a Jony Ive vezető formatervező guru által újragondolt megjelenés nem szakított drasztikusan a régivel, inkább egy jól megérdemelt frissítés. Az operációs rendszer fontosabb beállításai ősztől a Control Centerből lesznek elérhetők, a multitasking minden alkalmazásban működik. A beépített Safari böngészőt teljes képernyőre ki lehet nagyítani. A Camera alkalmazásban fotóinkat beépített szűrőkkel tupírozhatjuk.

Igaznak bizonyultak azok a pletykák is, hogy az Apple rádiós szolgáltatással rukkol elő. Az (egyelőre) csak Amerikában elérhető iTunes Radio ingyenes lesz, az iTunes Match-előfizetőknek pedig reklámmentes is. Az alkalmazás segít új zenéket felfedezni a Twitteren trendinek kikiáltott számokat figyelembe véve. Meglévő zenéink alapján ízlésünknek megfelelő rádiócsatornát hozhatunk létre.

 


 

 

Nagymacskák helyett földrajzi nevek

A gépek operációs rendszerét is frissítik. A 10.9-es OS X neve ezentúl – szakítva a hagyománnyal – nem nagymacskák elnevezései, hanem kaliforniai településnevek közül került ki. A mostani verzióé  „Mavericks”, amely egy népszerű szörfözőhely.

A régóta változatlanul hagyott Finder keresőjén változtattak, a tabulátoros megoldásnak köszönhetően több párhuzamos keresés is folyhat. Az Apple e-köny-olvasója és -vásárlója, az iBooks beépül a Mavericksbe, így laptopon, számítógépen is lehet majd vásárolni, olvasni. Az újságosstand egyelőre marad a régiben.