technológia

37_zene_420
Forrás: -
Zeneszerkesztők gyöngye

Az imádat új tárgya

Vallásos jelentőségűek a daw- (digital audio workstation, magyarul stúdió-) programok a zenészek körében. Több (sok) szekta aktív, legtöbben a Pro Tools-, Cubase-, és Ableton Live-hívők vannak. Utóbbiak kaptak új idolt, végre Linuxon is.

Márciusában debütált a Bitwig Studio. Az Ableton Live-ra hasonlít – mert ennek kiugrott mérnökei fejlesztették, vertikális és horizontális módon is tudjuk használni. Előbbi az élő zenélésre, dj-zésre való, utóbbi a hagyományos sequencer, azaz dalszerkesztő. Erénye a gyorsasága, az automatizációs képessége, és a fejlett „time streching” funkciók sokasága. Mindkét nézetben a Bitwig Studio belső órajelére automatikusan warpolódnak a zenei szeletek. Két monitorral a két nézet egyszerre is kezelhető a zenészek örömére.


 

Az Audio és Instruments, MIDI és Effect sávok mellett megjelent a Hybrid is, amely egyszerre tudja kezelni a hang- és midiklipeket. Egy audiósáv akár több hangfájlt is tartalmazhat, ezeket külön is szerkeszthetjük. Nem hiányozhat a leütésenként és hangonként való automatizálás sem, ami a Bitwigben már a polifonikus: a behúzott görbékkel a hangmagasságot, hangerőt, a hangszíneket és a sztereó teret is hangonként változtathatjuk. Van réteglehetőség is: több sávot csoportba összevonva egyszerre tudjuk szerkeszteni azokat.

A Bitwig tehát átformálja a zeneszerzés menetét modulárisságával és a „LAN multi” zeneírással: több zenész egy időben tud ugyanazon a projekten dolgozni a helyi hálózaton vagy az interneten.