technológia

26_Google-Grand-Canyon_420
Forrás: -
Mindent lefényképeznek

Ahova a Google is gyalog jár

A Grand Canyontól a versailles-i Tükörteremig számtalan, autóval nem megközelíthető nevezetességet nézhetünk meg kívül-belül a Google Utcakép segítségével.

Minden kanapéturistának igazi áldás a Google Térkép Utcakép üzemmódja. A számítógép előtt ülve, az otthon kényelméből kószálhatunk Jeruzsálem óvárosától Hongkong sikátorain át a New York-i Times Square-ig. De milliónyi olyan látnivaló is van a Földön, amelyet autóról nem lehet lefényképezni. Ha viszont a Google meg akar mutatni valamit, akkor azt meg is mutatja, még ha különös járművekre vagy éppen az ember hátára is kell szerelnie kameráit.


 

Három keréken, vízen, sínen

Így aztán tényleg olyan helyeket is megnézhetünk, ahova jó eséllyel soha nem lesz alkalmunk ellátogatni. A triciklik révén bejárhatunk több állatkertet, például az óriáspandáknak helyet adó Chengdut; parkokat, mint a versailles-i és a londoni Kensington Gardens; vagy éppen Barcelona és Párizs szűk utcácskáit. És ha már utcakép: az egyik legutóbbi projekt keretében Velence lagúnáit járták be a kamerák, természetesen gondolákon.

Különleges élményt kínálnak a különféle nemzeti parkok és történelmi nevezetességek is. Itt egyelőre az észak-amerikai helyszínek vannak többségben (Yellowstone, Grand Canyon, Mount Rushmore), de be- vagy körbejárható már Stonehenge, a riói Krisztus-szobor, Galapagos szigete, vagy a Fuji csúcsa. A svájci Alpokat egyenesen mozdonyra szerelt kameráról nézhetjük meg.

Nem lehet akadály a hó sem. A motoros szánok bejártak számos sípályát, a végtelenbe nyúló kanadai hómezőket (na jó, csak egy részüket…), de még a Déli-sarkra is eljutottak – gondolták volna, hogy ott is van egy kutatóállomás?

Magyarország is

Hazánkban a normál utcaképeken túl még nem sok minden látható, ám itthon is elindultak a gyalogos és biciklis „hadosztályok”. Ennek köszönhetően hamarosan bebarangolható lesz egyebek mellett a Vár, az Aggteleki cseppkőbarlang, a Tihanyi-félsziget, Hollókő és számos más nevezetesség.

Fedél és víz alatt

Rácáfolva a nevére, az Utcakép már épületeket is bejárhatóvá tett (itt kézikocsikon tolták a kamerákat). Csak néhány példa arra, hogy hol tehetünk virtuális sétát: Fehér Ház, Versailles, a kanadai parlament épülete, a Downing Street 10. Külön szekciót alkotnak a múzeumok: a Getty-múzeumtól az Akropolisz-múzeumig, a Tretyakov-képtártól a Tokiói Nemzeti Múzeumig, a Metropolitantól Versailles-ig számtalan közgyűjtemény épülete bejárható. De ha akarjuk, körbenézhetünk az Eiffel-torony vagy akár a Burdzs Kalifa tetejéről is, betekintést nyerhetünk a Kennedy-űrközpontba, a CERN-be, a McLaren főhadiszállására, vagy ha praktikusabbak akarunk lenni, a Gatwick repülőtérre is.

Lemerültek a kamerák az óceánok mélyére is, ahol aztán tényleg értelmezhetetlen lesz az Utcakép fogalma. Ennek ellenére úszkálhatunk teknősökkel, megnézhetjük a Mary Celeste roncsait, és figyelhetünk játszadozó oroszlánfókákat a Galapagos-szigeteken.