technológia

31_Steiner060_420
Forrás: -
Kréta sem kell már

A digitális nemzedék

Nem kötelező kézírást tanítani a legtöbb amerikai állami iskolában. Helyette a gyors gépelést oktatják az alsó tagozatosoknak.


 

 

A legtöbb amerikai tagállam által elfogadott nemzeti tanterv szerint a kurzív, vagyis kézzel való folyóírás tanítása már nem kötelező. Megtanítják a gyermekeknek az ábécét, ezután pedig a számítógép billentyűzetén való gyors gépelés oktatására összpontosítanak. A kézírás szerelmesei külön, iskola után látogatható klubokba tömörülnek, a diákok ott gyakorolhatják a művészetté nemesült képességet.

Legtöbben nem bánják, hogy nem kell a kézírással bajlódni, hiszen a saját nevük aláírásán kívül alig van olyan élethelyzet, ahol erre szükségük lenne. Az amerikai iskolákban ugyanis a vizsgák számítógépen, online teszt formájában történnek.

Minden iskolásnak biztosítanak számítógépet az órán, otthon is van, így gépen jegyzetelnek, ott készül el a házi feladat is.

A kézi folyóírás azonban több, mint egy kommunikációs forma. Rendkívül fontos szerepet játszik a finom kézmozgások elsajátításában és fejlesztésében. Számos tanulmány bizonyítja, hogy gyakorlásával könnyebben tanulják meg a gyermekek a betűket, a különböző formákat. Segít a kreativitás fejlesztésében, az új ötletek megfogalmazásában, azok szóbeli kifejezésében is. Valószínűleg kihalnak majd az érintőképernyős eszközökön még néha előforduló kézírás-felismerő alkalmazások is. (A fejben számolás is kihalt a kalkulátorok miatt. – a szerk.)