focus

24_the-three-musketeers_420
Forrás: -
Szakmaiság – Számok

Elmennek az informatikusok is

Nagy szükség van mérnökökre és it-szakemberekre is. A külföldnek erős az elszívó hatása, pontosan nem tudni, hányan mentek el. Egyébként pedig szakmunkásokból van a legkevesebb. 

It-területen főleg a felkapott programnyelvek – Ruby, Python, ASP.NET – fejlesztői területén és az „architect” szinten észlelhető hiány – ismerteti Fröhlich Péter, az it-fejvadász P&Bert Management Consulting Group ügyvezető igazgatója. Elmondása szerint a hiány elsősorban a szakemberek külföldre való vándorlása miatt alakult ki. Mostanában erősen megnőtt a kereslet a biztonsággal foglalkozó szakemberek iránt is. Ha valaki ezeken a hiányterületeken képzi magát, akkor nagyon gyorsan el tud helyezkedni it-n belül, de Fröhlich Péter szerint megfelelő nyelvi és szakmai tudással szinte bármilyen it-területen, pozícióban könnyen találni munkát.

Már 10–15 évvel ezelőtt is sokan dolgoztak külföldön, de az elvándorlás az utóbbi évben erősen megélénkült. Az ügyvezető igazgató szerint a tapasztalt, senior munkavállalók távozása a jellemző. Hogy pontosan hányan dolgoznak külföldön, arról nincs adat, de becsléseik szerint a magyar it-szakma 15–20 százaléka jelenleg idegenben boldogul.

Pszichológiai jellemzők

A szakember ’13 – Alaposan fel van vértezve „soft skillekkel”, olyan képességekkel, amelyek a szakmai tudáson felül alapvetően meghatározzák a munkavállaló beilleszkedési, motiválhatósági, kezelhetőségi, kreativitási jellemzőit. Több területhez kell értenie akár több munkakört felöltve, ami minden eddiginél rugalmasabb tudásbázis-hasznosítást követel meg. A tudás, a kompetenciák és a „soft skills” hármasa közül manapság már az utóbbiakat tartják a legfontosabbnak a cégek toborzó munkatársai.

 

A magyar vállalatok 34 százalékának jelent gondot megtalálni a megfelelő munkatársat – derül ki a Manpower munkaerőhiánnyal foglalkozó 2012-es felméréséből. A szakmunkáshiány az egyetemi képzésre összpontosító oktatási rendszer miatt alakult ki, a mérnökök hiánya a kutatás-fejlesztés népszerűtlenségét mutatja. A harmadik legkeresettebb szakma az értékesítő.