School

09_Mihalydeak_Tamas_420
Forrás: -

Iparközeli képzések, oktatásközeli cégek

Erős elméleti alapokhoz kapcsolják a gyakorlathoz közeli képzést a Debreceni Egyetem Informatika Karának oktatói. Írásunkban ezúttal a kar specialitásait mutatjuk be.

Mihálydeák Tamás, Debreceni Egyetem, Informatikai Kar
Mihálydeák Tamás, Debreceni Egyetem, Informatikai Kar
A kormányzat által elképzelt egyetemi struktúrában, a legmagasabb kategóriában, nemzeti kutatóegyetemként fognak tovább működni. (Lásd: itbridge október, 6–7. oldal „Új besorolás…” című írásunkat!) Debrecenben az informatikusképzést erős elméleti alapokra helyezték. A tradíciót a mai napig felvállalja az intézmény. Jelenleg is nagyon alapos elméleti felkészítést kapcsolnak ahhoz a gyakorlatközeli képzéshez, amelyet a különböző (programtervező, gazdaság-, mérnök-) informatikai szakokon nyújtanak, mondja az itbridge-nek Mihálydeák Tamás, a kar dékánja.

 

Cégkapcsolatok

A hallgatók számára szervezett informatikai szakmai napok is segítenek az ipar megismerésében, ezeken az idén 26 céggel lehetett találkozni. A háromnapos fórumon a szakmai előadások mellett személyes próbainterjúk és beszélgetések is lefolyhatnak.

A kar figyelembe veszi a régióban tevékenykedő nagyvállalatok -javaslatait. Például az IT Services Hungarynél kihelyezett tanszék működik jó ideje. A National Instruments pedig közvetlenül kapcsolódik be a képzési programok korszerűsítésébe. A „Future Internet” támop-projekt hat tematikus alprojektjében az elméleti kutatástól kezdve a gyakorlati megvalósításig sokféle feladattal lehet birkózni.

„Úgy érzékeljük, hogy az informatikai piacon rendkívül nagy az igény a szoftvertesztelő szakemberekre. Mivel az elméleti oktatásban kevés lehetőségünk van a kapcsolódó ismeretek -átadására, elindítottunk egy szoftvertesztelési projektet” – mondja a dékán. A projekt kapcsán arra törekednek, hogy Debrecen a Nemzetközi Szoftvertesztelési Szövetség (ISTQB) akkreditált oktató- és vizsgaközpontja legyen. A szövetség magyar tagozatával (a Hungarian Testing Boarddal) azon dolgoznak, hogy a reguláris oktatásban is induljanak teszteléssel foglalkozó, önálló kurzusok.

 

Mentorált fiatal vállalkozók

Lelkesen támogatja az alakuló vállalkozásokat az egyetem. Segítségére van ebben a Sziliciummező Informatikai Klaszter és inkubátorház. Utóbbiban a kezdő vállalkozók viszonylag kevés anyagi beruházással juthatnak hozzá különböző informatikai szolgáltatásokhoz. Olyan fiatal vállalkozó kollégáktól tanulhatnak, akik már elindították vállalkozásaikat, így információt kaphatnak arról, milyen zsákutcákat kell kikerülni, melyik utat érdemes járni. A gazdaságinformatikus képzés tematikájába például beépültek a cégalapítással kapcsolatos ismeretek is.

A tudás megszerzéséhez nem vezet királyi út, de az informatika egy olyan terület, amely hosszú távú, tehát biztos megélhetést kínál. „Érdeklődő fiatalokat várunk, akik minél többet szeretnének tudni. Nem félnek kérdezni. Akik nem elégednek meg azzal, amit mondunk nekik. Mindenhez kritikával viszonyulnak és megvan bennük a fiatalos lelkesedés. Ilyen hallgatókra van szükségünk!” – mondja Mihálydeák Tamás.