Business

Fő a biztonság!
Fő a biztonság!
Forrás: enterprisecioforum.com

Fókuszban a mobilbiztonság

Korábban csak az asztali számítógépek esetében kellett attól tartanunk, hogy a készülék ki van téve a különböző kártevők támadásainak, majd később, a noteszgépek előretörésével már mobil munkaállomásainkat is okkal félthettük a világhálóról érkező, vagy azt más úton-módon elérő rosszindulatú programoktól.

Tudvalevő, hogy mára kiváló biztonsági szoftverek szavatolják a számítógépek védelmét, ugyanakkor azonban új trendek hódítanak a felhasználók körében, akik szívesebben cserélik asztali- és noteszgépeiket a mobilitás jegyében egy okos készülékre, túlnyomórészt okostelefonra vagy táblagépre. Ez az új trend természetesen a vállalati szférát sem kerülte el, ahol az úgynevezett BYOD (Bring Your Own Device) jelenség népszerűsége nyitotta fel a vállalatok szemét a tekintetben, hogy bizony a munkahelyi hálózatba integrált mobilkészülékek igen komoly biztonsági kockázattal bírnak, hiszen ezekre korábban nem volt elérhető olyan komoly biztonsági szoftver, mint amilyenek az asztali gépeken vagy laptopokon futottak. Az it-biztonsági cégek számára tehát adott volt a feladat: mivel a BYOD jelenség látszólag megállíthatatlannak tűnik, nekik elsősorban arra kell koncentrálniuk, hogy minél jobb biztonsági megoldásokat tegyenek le az asztalra. Így tett az ESET is a Mobile Security szoftver megalkotásával. A szoftver természetesen nem csupán a vállalatok számára előnyös, hiszen több verzió is létezik belőle, melyek beszerzése kifejezetten ajánlott az egyéni felhasználóknak, többek közt például nektek, tanulóknak is, hiszen egyes felmérések tanulsága szerint a fiatalabb generációkat egyébként szinte teljesen hidegen hagyja mobilkütyüik védelme. A Good Technologies tanulmánya szerint a fiatalok 84 százaléka nemcsak mobilra, de tulajdonképpen semmiféle biztonsági szoftvert nem használ.

Az ESET Mobile Security egyik legnagyobb előnye, hogy a mobileszközöket érő kockázatokat több oldalról közelíti. Egyrészt véd a fertőzések és kártékony alkalmazások ellen, másrészt szűri a nemkívánatos üzeneteket, harmadrészt oltalmazza a készülékeken tárolt adatokat. Mindezek  alapján a többszörösen díjnyertes NOD32  a mesterséges intelligencián alapuló keresési technológiájának köszönhetően gyors és megbízható védelmet biztosít a vírusok, trójaiak és rootkitek ellen. Alacsony rendszerterhelésének köszönhetően ugyanakkor nem lassítja le a készülékeket.

Az ESET Mobile Security fejlesztői a káros kódok, tartalmak kiszűrésén túl kiemelt figyelmet fordítottak az adatbiztonságra is. Ennek keretében minden olyan funkcióval felvértezték a szoftvert, amelyek a számos veszéllyel szembenéző, okostelefonokon és táblagépeken tárolt adatok illetéktelen kezekbe kerülését megakadályozhatják. Az adatszivárgást – sim-kártya azonosítással kiegészített – távoli törlés és zárolás akadályozza, míg az androidos eszközök felkutatását gps nyomkövető segíti.