Business

23_upside-down_420
Forrás: -

Unortodox nyelvtanulási módszerek

Ahány nyelvet tudsz, annyi ember vagy

Nyelvtudás hiányában nehezen találsz munkát, ráadásul nyelvvizsga nélkül nincs diploma sem. Hogy könnyebben boldoguljál, bemutatunk két, a szokványostól eltérő, de eredményes nyelvtanulási módszert, amelyekkel gyorsan megtanulhatsz magabiztosan kommunikálni idegen nyelven.

Ha eleged van már az élettől elrugaszkodott tartalmú nyelvkönyvekből, az unalmas leckék szótárazásából, és abból, hogy többéves tanulás után sem vagy képes a legegyszerűbb kommunikációra sem a tanult nyelven, itt az ideje, hogy megpróbálkozz az alábbi módszerek valamelyikével.

 


 

 

Beszélni, beszélni, beszélni

Már több mint 130 éves a Berlitz-módszer (persze megszületése óta folyamatosan fejlesztik, finomítják), amely a beszédkészség és beszédértés fejlesztésére helyezi a hangsúlyt. Lényege, hogy tanulás közben kizárólag a célnyelvet használják a tanulók mind az egymás közötti, mind a tanárral való kommunikációban. Nincs tehát az agyat feleslegesen leterhelő folyamatos oda-vissza fordítgatás, a nebulók kezdettől fogva idegen nyelven gondolkodnak és beszélnek, gátlásaik oldódnak, magabiztosságuk nő. Elterjedt a helyi nyelvet egyáltalán nem beszélő tanárok alkalmazása (egyik barátom kifejezetten egy Los Angelesből érkezett tanárhoz iratkozott be, mert odavan az amerikai kiejtésért), így véletlenül sem lehet megszegni ezt a szigorú szabályt. További előny, hogy az oktatás párbeszédes formában történik, az írott tananyag is a mindennapi életben használatos dialógusokat tartalmazza, s az órákon ezek begyakorlása folyik. Bármennyire is furcsa, nyelvtanról alig esik szó, és nincsenek halálosan unalmas nyelvi tesztek sem. A nyelvi szerkezetek begyakorlása szinte észrevétlenül, az élő beszélgetés keretében valósul meg. A kiscsoportos órákon arra törekednek, hogy mindenki a lehető legtöbbször megszólalhasson.

 

Mondatépítés mozaikokból

Pár nap tanulással ígér elképesztő mértékű előrehaladást, a folyékonyan való beszéd képességének elsajátítását a Michael Thomas-féle módszer, amellyel otthon, saját ütemünkben tanulhatunk. Ez már annyira unortodox metódus, hogy tankönyv sincsen, kizárólag a cd-ken kapott hanganyagok instrukcióit kell követnünk. A feltaláló Thomas azzal alapozta meg hírnevét, hogy gazdag embereket, köztük ismert hollywoodi sztárokat tanított meg eredményesen különféle idegen nyelvekre rendkívül rövid idő alatt. A módszer lényege, hogy a nyelvet alapvető szerkezeti egységekre bontja – ezeket szajkózzuk és memorizáljuk a hanganyagok meghallgatásakor –, amelyekből aztán bármilyen saját mondatot képesek leszünk gyorsan megalkotni. Voltaképpen agyunk működését utánozza, hiszen anyanyelvünkön is úgy kommunikálunk, hogy a memóriánkban eltárolt kész szerkezetekből állítunk össze tetszőleges mondatokat a kívánt mondanivalónknak megfelelően. Magyar változatú cd-k egyelőre nincsenek, vagyis az instrukció nyelvét ismernünk kell (tehát ha például franciául tanulunk, meg kell értenünk az angol nyelvű utasításokat).