Business

26_bountiful_420
Forrás: -

Okos online tárhelyek

Ott a cucc!

Sokan közületek is felismerték a szolgáltatások használati értékét már évekkel ezelőtt. Kis közösségek a Google Groupsban hoztak létre fórumot, ahová mindenki feltette az általa kidolgozott vizsgatételeket, puskákat, amelyekhez aztán a csoport minden egyes tagja egyformán hozzáférhetett.


 

 

A Google Groups elődje az 1995-ben megjelent Deja News volt, amelyet közös érdeklődési körű emberek internetes vitacsoportjainak kezelésére fejlesztettek ki. Ezt a jól bejáratott technológiát vásárolta meg a Google még 2001-ben. Az volt benne a legjobb, hogy ha bárki bármit hozzátett, változtatott, erről a csoport összes tagja azonnal kapott egy figyelmeztető emailt és máris letölthette magának a friss cuccokat. Bárki véleményezhette társai munkáját, kiegészítve, aktualizálva visszaküldhette az anyagokat a központi tárhelyre. Elég volt egyvalakinek beszkennelnie egy jegyzetet vagy írásos dokumentumot, azt a szolgáltatásban megoszthatta.

 

Meggyőzően sok bájt

Megszokhattuk már, hogy a Google ugyanarra a feladatra egyszerre több szálon is fejleszt webes megoldásokat és ezek gyakorta átfedik egymást. A Writely webes dokumentumszerkesztővel indult a Google Docs. A Gmailt (illetve ennek programozhatóságát) kihasználva egyesek megírták a Gmail Space Firefox-plugint, amely levélcsatolmányokban tárolt lényegében bármilyen adatot, azokat virtuális lemezmeghajtónak mutatva – a böngészőben. Ezt a Google annyira nem szerette, hogy előbb megengedte sokféle adat feltöltését a Docsba, majd később átnevezte az egészet Google Drive-nak.

Semmi sem tökéletes

2010 októberében a Google minden csoportadminisztrátornak kiküldött egy figyelmeztető levelet, hogy 2011 januárjától már nem enged új oldalakat létrehozni, új állományokat feltölteni. Gyakorlatilag sima fórummá egyszerűsödik. Aki nem gondoskodik 2011. február végéig a korábban feltöltött anyagok exportálásáról, áthelyezéséről – például a Google Sites szolgáltatásba és ott osztja meg az amúgy megmaradó csoport tagjai számára –, az végleg búcsút vehet dolgaitól, azokat a Google könyörtelenül letörli.

Így is lett.

Megújult a Groups, nyilván át kellett tervezni az adattárolást is. Nehéz felfogni, hogy a Google miért nem volt képes a korábbi adatokat egy az egyben migrálni a megújult rendszerbe. A figyelmetlen csoportgazdák bosszankodhattak adataik elvesztésén. Most már csak belinkelni tudják a megosztandó anyagokat, ami végül is semmit sem vesz el a GG használhatóságából.

Ebben a postafiókunknak biztosított (elvileg) 10 GB mellett további 5 GB, bármivel kitölthető tárhelyet kapunk, de ha eljutunk a 75 százalékos telítettségig, akkor valószínűleg növekvő gyakorisággal hívják fel majd a figyelmünket a csekély fizetségért 25 vagy 50 GB-ra való bővíthetőségre. De a Google Drive-ot nem ezért szeretjük.

Hanem az egyidejű szerkesztésért. Lényegében akárhányan (de jellemzően ketten) egyszerre „beléphetnek” a dokumentumba, és megváltoztathatják azt, figyelemmel kísérve a másik (több) fél tevékenységét, mert minden változtatás mindenki számára azonnal látszik. A Google Drive még azzal is kedveskedik, hogy odateszi a chat-ablakot, amelyben szövegesen, vagy a Google Talk segítségével akár hangban is kommunikálhatunk a másik (több) résztvevővel. Persze, elég lenne a konkurens szerkesztés is, a csevegést bármilyen másik im- (instant messaging) alkalmazással is megoldhatjuk.

 

És a többiek?

Összegyűjtöttük azokat az ingyenes tárterületet és fájlszinkronizációt is nyújtó szolgáltatókat, amelyekben nyugodtan megbízhatunk. Ezek a cégek stabilan jelen vannak a piacon, maximum az fordulhat elő, hogy egyikük felvásárolja a másikat. A csoportos szolgáltatásokban a Google és a Microsoft jár élen. Utóbbi az Office 365 nevű, csupán a népességnek 30 napig ingyenes, havi 3–10 eurónak megfelelő felhasználónkénti havi előfizetési díjért csoportos levelezést, videokonferenciát, hierarchikusan megosztható Office dokumentumkezelést biztosít. Az oktatási intézmények hallgatói és oktatói a Microsoft 52 milliárdos felajánlása keretében ingyen vehetik igénybe.

A Mac-világban vált közismertté és közkedveltté a DropBox online fájlmegosztó, manapság már minden okostelefon-platformon is használható. Ilyenformán némi félnivalója van az Apple iCloudjától, mert azt minden iPhone-vásárló is megkapja.

A Box.net a nagy nyilvánosság számára nem ad ilyen lehetőséget, csak vállalati előfizetőit részesíti eme szolgáltatásokban, egyébként pedig a Google technológiáját licenceli.

A többi szolgáltatót a táblázatban tanulmányozhatjuk. Mint annyi mindenben, két ellentétes szempont között kell egyensúlyt teremtenünk: a tárhelyszolgáltató profi, nagy teljesítményű és nagy megbízhatóságú infrastruktúrát üzemeltet a számunkra – azért cserébe, hogy adataink esetleg nem csak számunkra hozzáférhetők.


A legelterjedtebb felhős tárolóhelyek és fájlszinkronizáló szolgáltatások összehasonlító táblázata

 

 

Google Drive

Microsoft SkyDrive

Dropbox

iCloud

Box.net

SugarSync

Tárolóhely

Induló ingyenes

5 GB

7 GB

2 GB

5 GB

5 GB

5 GB

Bónusz 1

640 MB

625 MB

Bónusz 2

max. 16 GB

max. 32 GB

Maximum

10 GB

25 GB

18,64 GB

5 GB

50 GB

37,625 GB

Korlátozások

Maximális állományméret

korlátlan

25 GB

korlátlan

25 GB

100 MB

korlátlan

Napi forgalmi limit

korlátlan

2 GB

20 GB

?

korlátlan

10 GB

Platformok

Web- böngészőből

igen

igen

igen

igen

igen

igen

Windows app

igen

igen

igen

igen

igen

igen

Mac OS X app

igen

igen

igen

igen

igen

igen

Linux app

igen

igen

Android app

igen

igen

igen

igen

igen

iOS app

igen

igen

igen

igen

igen

igen

Windows Phone app

igen

lesz

Egyéb

BlackBerry

Symbian, BlackBerry, Windows Mobile

Megosztás

Közösségi

igen

igen

igen

igen

igen

Egyéni

igen

igen

igen

igen

igen

Csoportos munka

igen

igen

vállalati előfizetős

File verziótörténet

igen

igen, 30 napig

igen, 30 napig

vállalati előfizetős

igen,
5 korábbi verzió

Helyi mappával szinkronizálás

igen, 2 lépcsős ellenőrzés

igen

API elérés (külső programból)

igen

még csak Windows 8 app

igen

igen

igen

 

Forrás: pcworld.com, addictivetips.com (Haroon Q Raja cikke), szolgáltatások adatlapjai