Business

26_ibiza_420
Forrás: -

Nyaralás a tengerparton

A napozás, fürdés és bulizás végtelen körforgásában még azt is elfelejtitek, hogy egyszer véget ér a nyár.

Nincs olyan barátom, aki ne töltene el szívesen pár hetet egy tengerparti üdülőhelyen. Olyan viszont annál több, aki a klinikai depresszió tüneteit kezdi mutatni, amikor indulni kell hazafelé. Mitől olyan vonzó ez a környezet, hogy nem tudunk ellenállni? A válasz egyszerű: a tenger, a homok, a nap és a hajnalig tartó partik sajátos egyvelege minden másnál jobban képes ellazítani minket. Nincs még egy olyan hely, ahol a nyári hőségben kellemesebben érezhetitek magatokat, ahol annyiféleképpen szórakozhatnátok, mint a tengerparton. Akár a közeli Horvátországba gurultok le kocsival, összeboronálva a baráti társaságot, akár repülőre pattantok, és a szintén pár óra alatt elérhető mediterrán buliszigetek valamelyikét látogatjátok meg.

 


 

 

Lazulás a végtelenségig

Megmártózni a hűsölést adó habokban, érezni a kellemesen bizsergető szellőt, csokibarnára árnyalódni a szűnni nem akaró napsütésben – már pusztán az érzetek gondolati szinten való felidézése elindítja bennünk a boldogsághormonok termelődését. Hát még ha a valóságban is megtapasztaljuk!

Aztán ott van a vízisportok választéka, amely mind a csak heverészni vágyóknak, mind a túlmozgásosoknak kínál élvezeteket. Olyan, erőt, ügyességet és kitartást igénylő sporttevékenységeket próbálhatunk ki, mint a vízisízés, a windszörfözés, a búvárkodás avagy a mélytengeri horgászat. Azok pedig, akiknek már régóta hobbijuk e sportok valamelyike, valóságos földi paradicsomban érezhetik magukat a tengerparti nyaralás során. Rutinos tengermelléki partiarcok szerint a legvadabb vízi őrjöngések a másnaposság kikúrálására is kiválóan alkalmasak, még a buli szekciót. Nem muszáj azonban állandóan a vízben áztatnotok magatokat, elvégre nem vagytok halak. Ha nagyobb társasággal ruccantok ki, kiváló lehetőség a gömbérzéketek és a csapatszellem fejlesztésére a strandröplabda.

Nem maradnak program nélkül a kevésbé aktívak sem, akik banánozással, motorcsónakos ejtőernyőzéssel vagy vízibiciklizéssel tölthetik el kellemesen az időt. A kreatív örömökre vágyók homokvárat építhetnek, beáshatják a többieket, vagy fényképen, videón megörökíthetik a rengeteg kalandot és élményt. A teljes passzivitást választók pedig naphosszat heverészhetnek a parton (leégésre vigyázni!), elismerő pillantásokat vethetnek a sportőrültekre, drukkolhatnak a társaság horgászainak, hogy legyen mit enni vacsorára, és kiguvadt szemekkel leshetik a strandon az aznapi felhozatalt. Nem mellesleg erőt gyűjthetnek az esti programokra, vagy kipihenhetik az előző napi vad tivornya fáradalmait.

 


 

 

Strand, bulizás megállás nélkül

A tengerparti nyaralás mit sem ér bulizás nélkül, mondhatni ez a lényege. Az este közeledtével kiürül a beach, mindenki visszahúz a szálláshelyére, kicsinosítja magát, felveszi a legdögösebb ruháját, és beindul a hajnalig tartó mulatozás. A csodálatos környezet és hangulat még azokat is totálisan ellazítja, akiknek ehhez máskülönben egy üveg vodka is kevés lenne. Másnap pedig kezdődik minden elölről a parton, és ez a „bárcsak örökké tartana” körforgás egészen a nyaralás végéig ismétlődik, megunhatatlanul.

Nem meglepő módon az üdülőhelyek a nyári időszakra rengeteg programot szerveznek. Szabadtéri koncertek, fesztiválok színesítik a kínálatot, érdemes előre tájékozódni az interneten, amikor kiválasztjuk az úti célunkat. Ha már a nagy víznél töltitek a vakációt, mindenképpen ízleljétek meg a helyi ételspecialitásokat is, amelyek között szép számmal találhatók a tengerből származó mindenféle herkentyűk. Fantasztikus élmény az esti szabadtéri grillezés is, ahol a mesterhorgász barátaitok által vagy a helyi szupermarketban kifogott halakat hozhatjátok ínycsiklandozó állapotba.

 

A legjobb bulihelyek

Számtalan menő tengerparti partihely közül választhattok. Órákon keresztül lehetne írni róluk, terjedelmi okokból csupán egy rövid kedvcsinálóra szorítkozunk. A legközelebbiek Horvátországban, párórányi autóútra találhatók, de vonattal, busszal is gyorsan elérhetők. Déli szomszédainknál rendesen figyelnek a fáradt gőzt leereszteni kívánó egyetemistákra, s rengeteg fesztivált nyomatnak. Élenjár az Isztria-félsziget déli csücskében fészkelő Pula és a dalmáciai Tiso, ahol többet is rendeznek. Az utóbbiban egymást érik a fesztiválok, így egy kéthetes nyaralásba több is belefér, de van zeneünnep Splitben és Pag szigetén is.

Ugorjunk egy kicsit távolabbra, a görögországi Korfura: messze földről híres észbontóan izgalmas éjszakai életéről. Az üdülővárosokban – melyek közül az egyik legismertebb Kavosz – tucatszámra válogathattok a szupernél szuperebb szórakozóhelyek közül, amelyekben hajnalig tombolhattok. Habos, hajós és utcai partik egyaránt megtalálhatók a kínálatban.

Ha inkább a latin temperamentumra és sangriára vágytok, itt van mindjárt a parti (party-) atmoszférájáról ismert Mallorca, Spanyolország legnagyobb szigete. Ha szerencsétek van, Rafa Nadallal (spanyol, hivatásos teniszező, jelenleg negyedik a világranglistán) is összetalálkozhattok, mert idevalósi. Itt található Európa egyik legnagyobb night clubja, a több mint hétezer táncőrült befogadására alkalmas BCM. Különlegessége, hogy a belépőjegy kifizetése után bent a piáért nem kérnek már pénzt.

És végül következzék a szerényen csak a világ partifővárosának nevezett Ibiza szigete. Ide.legalább egyszer az életben minden buliőrültnek el kell mennie. Most szólunk, csak az menjen, aki bírja a strapát. Itt a hangulat itt már olyan magasságokat ér el, amelyhez átlagon felüli bulierőnlét kell. A soha véget nem érő partik világa nem csupán a világ legjobb dj-ivel vonzza magához a tömegeket. Csodálatosak a strandok, és a sziget valóságos mekkája a vízisportoknak. A szuper időjárásnak köszönhetően a partiszezon már május közepén elindul, és egészen a nyár végéig tart, amikor is mindent felülmúló záróbulikat tartanak.