Business

19_mobile-apps_420
Forrás: -

Magyar egyetemi appok alig vannak!

Legyél stréber: írd meg te!

Nyugaton virágzik az ipar, itthon kevés egyetemi applikáció készül – nincs benne pénz. Kínkeservesen összeszedtünk néhány mobil segédszoftvert az egyetemi élethez.

Jó szolgálatot tennének, és külföldön az oktatásban már előszeretettel használják, mégis idehaza kevés igazán egyetemistáknak készülő mobilalkalmazás lelhető fel. Pedig a legtöbb hazai egyetemen folyik mobiltechnológiai és alkalmazásfejlesztő kurzus. Világosan érzékelhető, hogy van igény oktatást segítő alkalmazásokra, hiszen a mai egyetemisták digitális bennszülöttek: kiskoruk óta használják az okostelefont és fontos számukra a mobilitás, mondja Nagy Péter Android-fejlesztő. Az üzleti környezet, a játékfejlesztés vagy az egészségügyi informatika még mindig gyümölcsözőbb irányt jelent a fejlesztők számára, mint az oktatás területe.

 


 

 

Instant tájékozódás

Még olyan alkalmazások sincsenek, amelyeken a hallgatók információkhoz juthatnak, illetve elérhetik az egyetemi tanulmányi rendszereket. A nagyobb, külföldi egyetemeknek, egyetemi szervezeteknek, kollégiumi közösségeknek vannak saját alkalmazásaik, amelyeken keresztül információkat oszthatnak meg a tanulókkal vagy a tagokkal. A mobilinterneten (okostelefonon) történő megjelenés kifejezetten fontos lenne a hazai egyetemeknek is, nem csak a hallgatóknak, hiszen jó reklám a leendő diákok felé is! Mint ismeretes, az Y, Z generáció imád utazás közben is a mobilján matatni, az időt kihasználva például átfutni a tananyagot. Az egyetemi tanárok számára is fontos eszközök lehetnének az okostelefonos alkalmazások, egyrészt a hallgatók jelenlétét, érdeklődésüket tudnák felmérni vele, másrészt a tananyag megosztásában is nagy segítség lehetne.

 

Bulikereső, térkép és órarend

Néhány egyetem azért kapcsolt. A Gábor Dénes Főiskola (GDF), a Pécsi Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem és a Műegyetem (BME) rendelkezik már valamilyen mobilon elérhető információs adatbázissal.

A Google Playen fellelhető a GDF-es app, amellyel elérhető többek között a személyes órarend, a vizsgajelentkezések és az eredmények is. A -Pécsi Tudományegyetem mobilalkalmazásával meg lehet tudni a legfrissebb kari híreket és eseményeket. A bulikeresővel rögzíteni lehet a legjobb egyetemi bulikat a naptárban. Található albérlet- és állásajánlat-böngésző, illetve kitölthető online kompetenciateszt is.

Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának nyíltnap-alkalmazása segít bekapcsolódni a projektekbe. A BME térkép alkalmazásával az intézmény épületeit és a campus környékén lévő fontosabb helyeket lehet megtalálni. Egyetemi eseményekhez kötődő mobil alkalmazások is meg-meg jelennek, például a BME-n a Simonyi Károly konferenciára készítenek alkalmazást.

Képzeletünkben az élt, hogy olyan alkalmazásokat találunk majd, amelyek szinte helyettünk megoldják a vizsgafeladatokat. (BME gépészkari mechanikai szigorlat Facebook-oldala, kommentben lehet feliratkozni... Ja, jogilag kevéssé hiteles – a szerk.) Persze, most vicceltünk, inkább az volt a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet egy réspiacra.