Pénzügy

29_bank_420
Forrás: -

Két mobillal bankolj!

Ha nem internetbankolunk, az baj, mert a digitális szakadék rossz oldalára kerültünk, ha meg bankolunk, az a baj – a fenyegetések miatt. Néhány dologra tehát mindenképpen figyelni kell.

Mostanában egyre jobban figyelnek a hekkerek az online bankolásra. A bankoknak a lehető leghatásosabb védekezési mechanizmust kell kiépíteniük, és a veszélyekre maradéktalanul fel is kell hívniuk az ügyfelek figyelmét.

 


 

 

Kód sms-ben, tokenen

Internetes felületen is csak úgy kezdeményezzenek utalást, ha az ügyfél a mobiltelefonra érkező kódot megadja a rendszerben. Ezt az OTP által kezdeményezett módszert már a legtöbb magyar bank használja, mert a legbiztonságosabb módja a műveletek hitelesítésének. Kicsi a valószínűsége, hogy két különböző eszköz egy időben „kompromittálódik”. Hiába látja a hekker a számítógépen futó alkalmazásokat, a telefonon érkező kódokhoz nem fér hozzá vagy fordítva.

Ha azonban az ügyfél a mobilján indítja a tranzakciót, a kémprogramnak elég csak egy eszközt megfertőznie. Ha mindig két eszközt használunk, megmarad a kettős biztosítás. Ne azon a telefonon bankoljunk, amelyre a bank a megerősítő kódot küldi! Mivel a megerősítő kód általában egy sms, ez a készülék lehet egy régi, „nem okos” mobiltelefon is.

 Külön kódgenerátort is lehet kérni. Az úgynevezett tokenek egy számsort generálnak, amihez más nem férhet hozzá, és így még ha a mobilalkalmazáshoz hozzá is férnek, a generált kód nélkül ártani nem tudnak.

 

Így is lehet védekezni

Csak a hivatalos letöltőközpontból szerezzünk be programokat. A bankok is ide töltik fel alkalmazásaikat. A nem hivatalos programok telepítése kockázatot jelent. Telepítéskor mindig nézzük meg, hogy az alkalmazás milyen adatokhoz kér hozzáférést. Ha a legkisebb gyanú is mutatkozik, ne telepítsük.

Minden okostelefonra kell vírus vagy más kártevő elleni védelmi program. Számos ingyenes is található. A legtöbb kártevő felnőtt tartalomszolgáltatóktól és „warez”-oldalakról származik. Nem szabad megnyitni ismeretlen linkeket, és kerülni kell a hasonló oldalakat. (Legalább a bankolásra használt telefonnal… – a szerk.)