Jármű-közlekedés

09_jetlag_420
Forrás: -

Nincs többé jetlag

Átállított belső órával, topformában érkezhetünk tengerentúli tárgyalásunkra egy ügyes találmánynak köszönhetően.

Ha távoli országokba, Amerikába, Ázsiába utazunk, a több órás időeltolódás által okozott jetlag kellemetlen tüneteket okozhat. Napközben hirtelen álmosság tör ránk, alvajáróként bolyongunk, koncentrálóképességünk a mélyponton, éjszaka pedig nem tudunk aludni. Több napig tart, amíg szervezetünk alkalmazkodik a helyi időszámításhoz. Ha azonban csak egy párnapos meetingre érkeztünk, teljesítményünk megsínyli majd, hogy még mindig az otthoni idő szerint „működünk”. Gondoljunk csak egy fontos tárgyalásra, amelytől cégünk jövője függ! Nyilván nem szeretnénk végigaludni.

 


 

 

Alvási és ébrenléti időszakainkat, anyagcserénk sebességét, illetve fizikai és mentális teljesítőképességünket belső óránk szabályozza. Ha gyorsan akarunk alkalmazkodni egy másik időzónához, ezt az órát kell valamilyen módon átállítanunk. Ausztrál kutatóknak sikerült megtalálniuk ennek az időmérő szerkezetnek a beállító gombját. Fejlesztésük eredménye a Re-Timer nevű, szemüvegszerű eszköz. Ez képes stimulálni az agynak azt a területét, amely szabályozza szervezetünk 24 órás alvási-ébrenléti ciklusát.

Normál esetben ezt a műveletet a napfény végzi. Amikor szemünk érzékelőit fény éri, agyunkhoz egy jel érkezik, melynek hatására felébredünk. A Re-Timer voltaképpen ezt a jelenséget utánozza. Zöld fénnyel működik, mivel kimutatták, hogy ez képes a legjobb hatásfokkal befolyásolni belső óránkat.

Használata pofonegyszerű. Ha előre akarjuk állítani belső óránkat (a Távol-Keletre, például Kínába utazunk), az utazásunkat megelőző három napban viseljük a Re-Timert minden nap 50 percig, miután felébredtünk. Ha pedig vissza akarjuk állítani időmérő szerkezetünket (New Yorkban lesz a következő megbeszélésünk), viseljük a szemüveget minden nap 50 percig lefekvés előtt. Nemcsak a távoli helyekre utazók, hanem a több műszakban dolgozók és az alvási problémákkal küzdők is jó hasznát vehetik a Re-Timernak.