Jármű-közlekedés

12_parkolo_420
Forrás: -

Így készül a mikuláscsomag

Mindenképpen érdemes odafigyelni a parkolási díj rendezésére, mert a fejlett informatikai háttérnek köszönhetően pillanatok alatt kiderül a szabálytalanság.

Rendkívül bosszantó tud lenni, ha autónkhoz visszatérve mikuláscsomagot találunk a szélvédőn. Ilyenkor nemigen van más lehetőség, mint a pótdíj befizetése, ugyanis egy minden körülményre gondosan odafigyelő rendszerrel találjuk szemben magunkat.

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a parkolási informatikai rendszer központi eleme a pótdíjakat nyilvántartó sql-adatbázis, amellyel közvetlen gprs-kapcsolaton keresztül kommunikálnak a parkolási ellenőrök kéziszámítógépei.

 


 

 

Ha az ellenőr nem talál parkolójegyet a szélvédő mögött, a pótdíj kiszabása előtt a kézigépbe bevitt rendszám alapján megvizsgálja, hogy az adott gépjárműnek van-e bármelyik mobilparkolási szolgáltatónál érvényes parkolási jogosultsága az adott zónában. Utánanéz annak is, hogy van-e érvényes lakossági várakozási hozzájárulása, ami azt jelenti, hogy az autó üzemeltetője állandó bejelentett lakcímmel vagy működő vállalkozással rendelkezik a parkolási övezetben.

Ha sem mobilfizetés, sem lakossági várakozási hozzájárulás nincs érvényben, a parkolási ellenőr fényképet készít a szabálytalanul parkoló gépjárműről, és kinyomtatja a mikuláscsomagba kerülő fizetési felszólítást. A művelet befejezését követően a pótdíj adatai, a rendszám, az autó típusa, színe, tartózkodási helye, valamint a pótdíjazás oka azonnal feltöltődik a központi kiszolgálógépre. A fotókat utólag, a műszak végén csatolják az egyes pótdíjazási eseményekhez.

A mobilparkolások ellenőrzése közvetlen kapcsolaton keresztül történik, míg a lakossági hozzájárulások listáját napi szinten küldik el a kerületek az üzemeltetők részére, amelyek feltöltik azt a saját rendszerükbe. Több parkolási üzemeltetőnél lehetőség van arra, hogy a pótdíjazott ügyfél egy webes felületen, a pótdíj-kiszabás azonosítójának megadását követően megnézhesse a gépkocsijáról készült fotókat.