Energetika-közmű

29_Rekasi_Tibor_5265_420
Forrás: -
Energetika–közművek

Zökkenőmentes partnerváltás

Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Rékasi Tibor, T-Systems Magyarország
Rékasi Tibor, T-Systems Magyarország
Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoportnak több mint tíz évig az IBM biztosította az informatikai szolgáltatásokat. Egy 2012-ben, független szakértő által elvégzett vizsgálat azonban kimutatta, hogy az infrastrukturális költségek jóval magasabbak a piaci átlagnál, és a régi szerződés sem felel meg a piaci sztenderdeknek – mondta a T-Systems Symposiumon tartott előadásában Uli Aberle, az RWE IT Magyarország ügyvezető igazgatója. Ekkor döntötték el, hogy új szerződést kötnek, és erre nyílt pályázatot írtak ki.

 

Pályázat volt

A több mint egy évig tartó kiválasztási és szerződéskötési folyamatban kiemelt hangsúlyt kaptak a modern informatikai elvárásoknak megfelelő kulcsmutatók (kpi-ok). A vállalat biztosítani akarta a költségstruktúra átláthatóságát és látni kívánta, hol vannak újabb költségcsökkentési lehetőségek az üzemeltetésben. A választás végül a T-Systems Magyarországra esett, amellyel 2014. júniusában kötötték meg a szerződést. Ennek értelmében a T-Systems végzi a Társaságcsoport számára a teljes körű szerver-, hálózat- és desktop-üzemeltetést, valamint ellátja az ezekhez szorosan kapcsolódó támogató feladatokat is.

A projektnek számos nehézséggel kellett szembenéznie. A magyar jogszabályi változások miatt eleve öt hónapot állt a munka, szükség volt a Versenyhivatal jóváhagyására is, miközben az éles indulás időpontja – 2014. október 1. –  nem változott. Mindezt még tetézte, hogy második generációs kiszervezésről volt szó, tehát az új partnernek a korábbi szolgáltatótól kellett átvennie a működtetést.

 

A végrehajtás

Mindezt végül is néhány hónap alatt sikerült megtenni, és a kitűzött határidőben már a T-Systemstől kapta a szolgáltatásokat az ELMŰ-ÉMÁSZ. „A T-Systems nem automatikusan vette át az összes eszközt”, mondta a szerződést bejelentő sajtótájékoztatón Rékasi Tibor, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója. Új infrastruktúrát alakították ki a T-Systems Adatközpontjában, mégpedig úgy, hogy a négy évre kötött szerződés időtartama alatt kiszolgálja a várható igényeket. A vállalat menedzselt és privát felhő szolgáltatásokat biztosít az energetikai szolgáltató 300 telephelyén mintegy háromezer felhasználónak. A szolgáltatásokat mindig az aktuális igényekhez tudják alakítani, és az elszámolás is havidíjas formában történik.

 

Eredmények

Az informatikai szolgáltatásokra fordított összegeket 25 százalékkal tudták csökkenteni. A T-Systems Magyarország a belső szinergiái maximális kihasználásával tudja költséghatékonyan nyújtani a szolgáltatásokat, mondta Rékasi Tibor.

Uli Aberle szerint fontos tanulság volt, hogy az üzemeltetési szerződésben pontosan szabályozzák a felmondással kapcsolatos kérdéseket: milyen kötelezettségei vannak a régi szolgáltatónak, ki milyen szellemi tulajdon felett rendelkezik, mit és hogyan kell átadnia az új partnernek, hogyan lehet elkerülni a meglévő kompetenciák elvesztését.