Energetika-közmű

28_jovobe_420
Forrás: -
Energetika–közművek

Jövőbe látnak

Minden kereskedő álma, hogy a jövőbe lásson. Az energetikai piacon ez nem is olyan sokára valóra is válhat egy mostanában indult magyar fejlesztésnek köszönhetően.

Aki csak a villany- vagy gázszámla képében találkozik az energiakereskedelemmel, nehezen tudja elképzelni, milyen bonyolult folyamatok és informatikai rendszerek révén jut el az energia(hordozó) a termelőtől a végső fogyasztóig. A kereslet folyamatosan és esetenként erős ingadozással változik, miközben állandóan fenn kell tartani a rendszer egyensúlyát. A nagy energetikai cégek ráadásul már olyan pénzügyi eszközökkel is kereskednek, mint a széndioxid-kvóta, a fizikai szállítási opció vagy a megújuló energiaforrások tanúsítványa. Mindehhez járul még a mindinkább egységesedő piacon a határokon átnyúló kereskedelem számos kockázata (devizaárfolyamok, elszámolási különbségek).

 


 

 

Így aztán minden olyan megoldást üdvözölnek az energetikai piac szereplői, amely a múltbéli adatokból nagy valószínűséggel meg tudja jósolni a piac várható változásait. „Sok információval rendelkeznek a piacról és saját fogyasztóikról, de fontos lenne számukra, hogy egy alkalmas modell segítségével előre tudják jelezni a piaci folyamatokat”, mondja Hock Tamás, az energetikai szoftverpiacon tevékenykedő IP Systems ügyvezető igazgatója.

Nemrég kezdték meg egy ilyen rendszer fejlesztését, amelyhez 100 millió forintos EU-támogatást kaptak, és még ugyanennyit fordítanak rá saját keretükből. A jövő év végére elkészülő, nemzetközi szinten is újdonságnak számító megoldás egységes és az összefüggéseket is kezelő rendszerbe ágyazza az energiakereskedői feladatokat. Az IP Systems által készített matematikai modellkészlet és a ráépülő alkalmazás támogatja a rövid és hosszú távú portfóliókezelési folyamatokat. Olyan, az energiakereskedés analízisének teljes vertikumát felölelő, moduláris és szolgáltatásként is igénybe vehető alkalmazás jön létre, ahol az egyes modulok önmagukban is használhatók, tette hozzá még Hock Tamás.