Energetika-közmű

36_wireless_chager_420
Forrás: -

Dróttalan mobiltöltők

Mostanában felkapott (pedig a kiállítási látványosság kategóriájából már egy ideje kinőtt), hogy a neves gyártók vezeték nélküli töltővel ellátott mobileszközöket fognak megjelentetni. De a tömeges elterjedésre még várni kell.

Nem csak mobiltelefonokra kell gondolnunk a kábelmentes töltési megoldásnál, hanem tabletekre, ultrabookokra, egérre, fényképezőgépre. Van „dög” a megoldásban, egyszerű, emberszabású a kezelés, de külön dokkolóegység kell hozzá!

 

Működési elv

Az energiát átadó töltőállomásban egy tekercs mágneses teret kelt, a közvetlen közelében elhelyezett készülékben lévő tekercsben ez a tér elektromos áramot indukál, amely tölti a készülék akkumulátorát. Csak nem fémes anyag boríthatja kívülről a tekercseket.

Hagyományosan csatlakozik a tápforrásra a töltőállomás, tehát helyhez kötött. Ára még nem elég alacsony ahhoz, hogy széleskörűen elterjedhessen a megoldás. Gazdaságosabb volna, ha egyszerre több kütyüt is tölthetne. Képzeljünk el egy tálcát, mondjuk A4 méretűt, amelyre csak letennénk a telefonjainkat, kameráinkat stb.

 


 

 

Hátrányok, példányok

Az indukciós energiaátvitel hatékonysága nagyon erősen csökken a távolsággal. Nyilván a tekercsek maguk nem érintkeznek, a borítások miatti 1–2 milliméteres távolság esetén a töltőbe táplált energia 40–50 százaléka érkezik meg a készülékbe – ez nem túl vonzó a fölösleges energiafogyasztásra érzékenyített világban.

Elképzelhető, hogy utazás közben (autón, vonaton, metróban vagy vendéglátóipari egységben) sokan szívesen rátöltenének pár százalékot éhező kütyüikre, de bizonyára nem szívesen távolodnának el személyes (pénzügyi!) adataikat hordozó készüléküktől. Mégis, néhány amerikai kávézóban megjelentek töltőpadok.

A Samsung 2012. nyár elején megjelent Galaxy S III modelljét felkészítette indukciós töltésre, de a vezeték nélküli töltőegység nem érkezett meg. A Nokia Lumia 920-hoz viszont gyári töltőpárna is van,  és a JBL hangszórógyártó az egyik mobilerősítőjének a tetejére tett Lumia-töltőt.