Energetika-közmű

37_car-battery-light_420
Forrás: -

Akkutöltés utazás közben

Megfelelő adapterekkel és hasznos információkkal felszerelkezve a szállodába érkezésig megőrizhetjük mobileszközeink üzemképességét.


 

 

Hosszú utazás során, ha mobileszközeink használhatatlanná válnak, hogyan maradunk kapcsolatban, és hogyan készülünk fel az üzleti tárgyalásra? Néhány segédeszköz megvásárlásával és előzetes tájékozódással elkerülhetjük, hogy nélkülözhetetlen útitársaink a klinikai halál állapotába kerüljenek. Az első dolog, amit feltétlenül tegyünk meg: mielőtt elindulunk, töltsük fel teljesen a készülékeket.

Lényegesen egyszerűbb a helyzet, ha autóval utazunk. Ekkor a mobileszközeinkhez készült autós szivargyújtó-adaptert kell vásárolnunk. Egy kis pluszfigyelmet igényel, hogy a motor leállításakor az aljzat esetleg kikapcsol, és ha nem, akkor egy üres noteszgép az autó akkumulátorát lemerítheti…

Gyenge konnektor

Arra készüljünk fel, hogy a noteszgépek töltéséhez esetleg már nem szolgáltat elegendő energiát a repülőgép üléséhez tartozó csatlakozó. Egyes légitársaságok kérik is az utasoktól, hogy használatkor vegyük ki a gépből az akkut.

Ha repülővel utazunk, előtte keressük fel a SeatGuru webhelyet. Itt megtudhatjuk, hogy az egyes légitársaságok repülőgépein mely üléseket szerelték fel elektromos csatlakozóval. Nagyobb légitársaságok első és businessosztályain ez többnyire alapszolgáltatás. Turistaosztályon már ritkaságszámba megy, és ha van is, nem minden (néha csak igen kevés) üléshez tartozik csatlakozó. Ha tehát nem tudunk meglenni noteszgépünk nélkül egy 10–12 órás repülőúton, foglaljunk csatlakozóval ellátott ülést. Mobilunk feltöltését megoldhatjuk a repülőterek ingyenes töltőoszlopainál is.

A repülőkön általánosan elterjedt EmPower rendszerrel kétféle változatban találkozhatunk. A 110 voltos váltakozó áramot szolgáltató verziót ugyanúgy használhatjuk, mint otthon a fali aljzatot. Vagyis a mobileszközünkhöz adott villásdugóval csatlakozhatunk rá. A 15 voltos egyenáramot szolgáltató változat használatához EmPower-kompatibilis adapterre lesz szükségünk. Léteznek még a repülőgépeken szivargyújtó típusú aljzatok is, ezekhez autós adaptert használhatunk.