Egészség-szépség

14_blogspot_420
Forrás: -

Tavaszi fáradtság? Felejtse el!

Vitaminokban gazdag ételek fogyasztásával, szabadban töltött sok idővel, testmozgással és néhány további trükkel egyszerűen feltölthetjük lemerült akkunkat.

Sokan tapasztalunk a tél elmúltával ólmos fáradtságot, esetenként levertséget. Ezt hívja a népnyelv „tavaszi fáradtságnak”. Az elnevezés rossz hírbe keveri szegény tavaszt, pedig olyan sóvárogva várjuk már a hideg téli napokon. Cserébe amikor végre eljön, ahelyett, hogy felvidítana és mobilizálna, éppen az ellenkezőjét teszi. Képtelenek vagyunk a napi feladatokra úgy koncentrálni, ahogyan szeretnénk.

Étvágytalanná válunk, alvászavarok (álmatlanság vagy aluszékonyság) lépnek fel, hangulatunk a mélyben, és már viccelődni sincs kedvünk. Érzékenyebbé válunk az időjárás változásaira, ezért gyakrabban fordulhat elő fejfájás, szédülés és ingerlékenység. A tünetek személytől függően erősebben vagy gyengébben jelentkeznek. Megijedni nem kell, a tavaszi fáradtság nem betegség, bár kellemetlenek a tünetei.

De mi okozza a kellemetlen állapotot? Leegyszerűsítve: a téli hónapok során a szervezet kimerül, egyensúlya felborul, az immunrendszer meggyengül. A nyáron felhalmozott vitamin- és ásványianyag-készletek ugyanis pont a tavasz kezdetén fogynak ki teljesen. Télen sokkal kevesebb napfény ér minket és közel sem eszünk annyi friss gyümölcsöt és zöldséget, mint a többi évszakban. Ráadásul anyagcserénk a hideg évszakban lelassul, és nehezebbé válik az ásványi anyagok felszívódása. Mindezek eredményeképpen leggyakrabban a C- és D-vitamin hiánya lép fel, de számottevően lecsökken szervezetünkben a vas, a kalcium és a magnézium szintje is.


 

 

Mit tehetünk a tavaszi fáradtság ellen?

Együnk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket! Iktassunk be étrendünkbe minél több friss zöldséget és gyümölcsöt. A citrom, a narancs, a mandarin, a brokkoli, a karfiol, a karalábé, a sóska, a paprika és a paradicsom kiváló C-vitamin-forrás.

Főként a tejben és tejtermékekben, valamint a tojásban, a halakban és a növényi olajokban találhatók meg a zsírban oldódó vitaminok. Nagyon lényeges a D-vitamin-készletek feltöltése. Ha bírjuk gyomorral (vannak ízesített kiszerelések is), fogyasszunk tőkehalmáj-olajat (idősebbek csukamájolajként ismerik), és tartózkodjunk sokat a szabadban. A D-vitamint ugyanis szervezetünk is elő tudja állítani, de ehhez az kell, hogy a bőrünket napsugárzás érje.

Jó hatással vannak vitalitásunkra a gyógyteák, különösen a ginszenget, citromfüvet és gyömbért tartalmazó keverékek. A teafogyasztás már csak azért is hasznos, mert hozzájárul a napi minimumként ajánlott 1,5–2 liter folyadék beviteléhez. Ha különösen kimerültnek érezzük magunkat, az előbbieken túlmenően segíthet a vitaminkészítmények szedése. Ezek nagy dózisban tartalmazzák a pótolandó anyagokat.

 

Töltődjünk fel energiával!

A friss levegőn végzett testmozgás, legyen az akár egy séta a közeli parkban, kedvezően hat a keringési rendszerünkre. Ugyancsak fokozza a vérkeringést és az anyagcserét, s ezért élénkítő, frissítő hatású a rövid ideig tartó hideg-meleg vizes zuhany. Csakúgy, mint a szaunázás és a masszázs, amelyet érdemes heti rendszerességgel beiktatni. Az illóolajoknak a szellemi fáradtság elűzésében vehetjük hasznát. Az eukaliptusz-, a citrom-, a narancs- és a rozmaringolaj stimuláló hatásáról ismert, míg a virágillatok felfrissítenek.

Mivel a tavaszi fáradtságot voltaképpen egyszerű kimerültség okozza, tavasszal különösen fordítsunk figyelmet a megfelelő mennyiségű pihenésre. Hagyjunk időt megfáradt szervezetünknek a feltöltődésre. Munkahelyünkön ne hajtsuk túl magunkat, s amikor csak tehetjük, lazítsunk. Találkozzunk barátainkkal, nézzük meg újra kedvenc filmjeinket, menjünk el színházba, hallgassunk sok zenét, újítsuk fel a ruhatárunkat. Egyszóval csináljuk azt, amihez a legnagyobb kedvünk van, s gyorsan elmúlik majd a kellemetlen állapot.