Ingatlan-lakáskultúra

36_1_AquaDom2_420
Forrás: -

Lift-legek: a világ legextrább felvonói

Minden, ami „leg” a Föld bolygó személyi és ipari felvonóiról. Milyen formában tették le kézjegyüket a vertikális építészet mérnökzsenijei?

Csak kihasználjuk őket, és eszünkbe sem jut, hogy milyen nagy segítséget nyújtanak nekünk a mindennapokban. Átlagos rokonaikba sietve belépünk, majd agresszív ujjdöfésekkel adjuk nekik a parancsokat. Ha kell, erővel tartjuk vissza ajtajukat. Előszeretettel bántjuk őket verbálisan és fizikálisan egyaránt, ha nem engedelmeskednek azonnal. Mindeközben bele sem gondolunk, hogy milyen munka rejlik mindegyikük mögött. Üdvözöljük önöket a lift-legek fedélzetén!

AquaDom Az első leghez mindjárt a berlini Radisson Blu hotelbe kalauzoljuk olvasóinkat, hogy megismerhessék a világ egyik legkülönlegesebb liftjét. Az AquaDom nevű felvonó köré 25 méter magas akváriumot építettek. Utasai valódi búvárélményt tapasztalhatnak meg a benne töltött rövid idő alatt. A lift belsejéből minden szögből látható akvárium jóval több, mint egymillió liter tengervizet tartalmaz, és ötven különböző halfajta több, mint másfél ezer példányának otthona. A tengeri élőlények etetése a foglalkoztatott búvárok számára napi három-négy órát vesz igénybe.


 

Luxor Hotel, Las Vegas A bizarr építészeti megoldások melegágyának intézmény liftje – ferde. Az ikonikus piramisban a „földszinteshez” képest 39 fokos szögben, az épület külső falai mentén utaznak a liftek, hozzásegítve a vendégeket, hogy zavarba ejtő látvány legyen számukra a világ egyik legnagyobb monumentális átriuma.


 

Gateway Arch, St. Louis A Nevadától keleti irányban, Missouri államban található a kívülről a világ egyik leglátványosabbnak ható liftje, amelyet nem a funkcionalitás szüksége szült. A 192 m magas, félkör ív alakú épületben egy vonatszerelvényhez hasonló alkalmatosság működik, és végeredményként nem magasságban, hanem szélességben juttatja A pontból B-be a benne tartózkodókat. Az íves építményben nyolckocsis, egyenként öt ember befogadására képes vonat száguld, négyperces élményt szolgáltatva. Kétségkívül Missouri állam legnagyobb látványosságáról van szó, amelyet megépülése óta tízpercenként megcsodál egy-egy turista.


 

Rising Tide,  MS Oasis of the Seas A világ legnagyobb óceánjáró luxushajójában található ez a személyfelvonó. Elhelyezkedésén túl teherbírása is bámulatos: egyszerre 35 jóllakott vendéget képes szállítani, hogy a kaszinó, az étterem és a lakosztály könnyen megközelíthetők legyenek. A nyolcperces utazás remek lehetőséget kínál egy koktél elfogyasztására a vendégeknek, akik ezért gyakran a nyitott tetejű lift bárjában lazulnak el.


 

Burdzs Kalifa, Dubai Ez a „legesleg”, a Planet Earth leggyorsabb liftje a világ legmagasabb épületében várja utasait. Ebben a felvonóban az utazás felér egy rakétakilövéssel. A 64 km/óra sebességgel száguldó doboz mindössze 35 másodperc alatt „lövi fel” utasait a 838 m magas építmény legfelső szintjére. A scifibe illő élményt a lift belső kialakítása teszi tökéletessé: színes ledek sokasága kápráztatja el a szemet, a digitális kijelzők és hangulatfokozó hangok pedig olyan érzést keltenek, mintha az ember egy űrhajóban lenne.


 

Umeda Hankyu Building, Ószaka Japánt sem hagyhatjuk ki az összeállításból, ugyanis a legek hajszolásáról híres szigetlakók a felvonók terén sem szerénykedhetnek. Ennek az épületnek a liftjei nagyobbak az átlagos New York-i stúdiólakásoknál. Az egyenként öttonnás teherbírású felvonók szerény 80 főt képesek egyszerre cipelni. A híres épület 14. szintjéig magánlakások vannak, majd onnantól fölfelé kezdődnek az irodák. Mondhatjuk tehát, hogy ipari megoldásról van szó.


 

Hajófelvonó, Falkirk (Skócia) Azért említjük, hogy ne csak az emberek szállításáról essen szó. Ez a műtárgy a vízi közlekedést gyorsítja a helyi hajósok számára. A futurisztikus malom hatását keltő megoldás az egyetlen hajórotáló gép a világon. Hidraulikus motorja nyolc perc alatt tesz meg egy teljes kört. Vízzel telített kádakban szállítja a hajókat, amelyek így egyensúlyban maradnak: ez a különlegessége, ettől (és a kinézetétől…) világhírű.