Ingatlan-lakáskultúra

34_NyariErika_1_420
Forrás: -
Ingatlan–lakáskultúra

It-inkubátor a tőkék között

Ha valaki észak-spanyolországi bortúrára készülne, és a mennyei nedű mellett a kortárs építészet is érdekli, a nemzetközi sztárépítészek tervezte borászatok közt néhány figyelemreméltó, egyéb funkciójú épületet is érdemes felkeresnie.  Ilyen például az alábbi, egyedülálló technológiai központ is.

A londoni székhelyű spanyol építész Alejandro Zaera alkotása, Centro Tecnológico de La Rioja a 150 ezres lakosú észak-spanyolországi kisváros, Logroño  peremterületén található. A város a Szent Jakab Zarándokút egyik, épített örökségben gazdag állomása és egyben a vörösborairól híres La Rioja borvidék megyeszékhelye, amire ez a kísérleti jellegű épület is utal a megjelenésében.

A vidék szőlőtermelőinek és borkészítőinek véleménye egyaránt megoszlik a jól bevált hagyományok és a fejlődő technológiák alkalmazásának kérdésében, így nem meglepő, hogy nemcsak a tradicionális fatartályokat váltják fel sorra a rozsdamentes acéllal, de lassan a tájkép is módosul. Az épület környezetébe a homlokzatára felfuttatott szőlőindákkal illeszkedik, ami a hagyományos vízszintesen futó és földről szüretelt szőlőtőkék újfajta telepítésmódját is képviseli. Mindez az épület hőháztartását kedvezően szabályozza, mert természetes homlokzati árnyékolórendszerként működik: télen a csupasz indák közt átengedi a napsugár melegét, míg nyáron, levélbe borultan árnyas lugassá változik.

 


 

 

Architektonikus alapelvek

Tömegképzésében a lokális telekadottságok jelentették a támpontot. Az Iregua folyó partján és azzal egy szintmagasságban fekvő plató megyei fennhatóságú terület, amely kertészeti ültetvényekkel határos. A környező úthálózat és a szomszédos épületek mind magasabb terepszintről indulnak. A tájba illeszkedő épület zárófödémje ezt a szintkülönbséget aknázva ki képes azok alapvonalára érkezni, és leleményesen tetőből sétánnyá alakulni. Az egész komplexum követi ezt az elvet, ami végül összetett rámparendszert eredményezett. Kiszélesedő teraszain elidőzve a szomszédos szántóföldeken túli parkosított folyópart látványa tárul elénk, ennek ösvényeivel keresték az építészek a vizuális kapcsolatot.

 

Az alkotó

A spanyol származású Zaera igen népszerű hazájában, munkáit elismerő figyelemmel kíséri a szaksajtó is. Kísérletezőkedve több munkáján is tapasztalható, gondoljunk csak zöld tetős japán kikötőjére, amely a világhírnevet szerezte számára, vagy a Madrid peremterületén létesült új lakóövezetek egyikében felépített bambusz-szőttes árnyékoló rendszerű, dupla homlokzatú szociális lakótömbjére.

A madridi építészkar után Harvardon továbbtanult építész előbb Rotterdamban Rem Koolhaas mellett szerzett gyakorlatot, majd Londonban nyitott irodát 1992-ben iráni származású feleségével. Ma már Santiago Calatrava, Ricardo Bofill és Rafael Moneo mellett a legismertebb spanyol építészek közé tartozik, akit a legrangosabb meghívásos építészeti tervpályázatokon látunk viszont, és akinek portfóliójában találunk projekteket a világ minden tájáról. Tapasztalatát számos külföldi egyetem vendégelőadójaként osztja meg a hallgatókkal, 2002-ben az amszterdami Berlage Egyetem építészkarának dékánjává választották, míg jelenleg ezt a posztot Princetonban tölti be.

 

 

Az épület

A légifelvételen jól értelmezhető az épület és környezete közti kapcsolat, a szintkülönbségek kiaknázása, illetve a tetőidomokból formált rámparendszer illeszkedése a környező úthálózatba. A főútvonal és a szomszédos köztéri parkoló felől szinte észrevétlen épület, a dombvidékeken vezető autóutak melletti panorámás pihenőhelyekre emlékeztet, de tömegében is inkább egy lefelé építkező többszintes sétány-rendszerre hasonlít, mintsem épületre. A terepszintről felkapaszkodó növényzet apránként rejti természetes álca mögé az épületet és leplezi annak valódi funkcióit.

Az épület három, egymást kiegészítő funkciót tölt be: informatikai fejlesztő és továbbképző központ, amely a webes startupok inkubátoraként is működik, ehhez irodákat, oktató- és konferenciatermeket biztosítva. Üveghomlokzataival irigylésre méltó panorámájú munkakörülményeket teremt.