Piackutatás

Új ablakot nyitnak a tabletek (forrás:Engadget)
Új ablakot nyitnak a tabletek (forrás:Engadget)
Forrás: Engadget

Megduplázódhat a tabletek száma hazánkban

Az idei év második negyedévének elejére 300 ezer tablettulajdonost prognosztizál Magyarországon a KutatóCentrum.

Az eszközt jellemzően a 25-44 éves, magasabb státuszú korosztály használja, többségében férfiak, olvashatjuk a KutatóCentrum 2012 harmadik negyedévében készült Tablet Reportjából. Az adatfelvétel idején a 18-54 éves internetezők 5 százaléka rendelkezett tablettel, 3 százalékuk pedig e-book-olvasóval, ami megközelítőleg 170 ezer táblagépet, illetve 100 ezer e-könyv-olvasót jelent. „Ha kutatás keretében vizsgált vásárlási terveket is figyelembe vesszük, akkor 2013 második negyedévére mind a tablet, mind az e-könyv-olvasók száma megduplázódhat a most mért adatokhoz képest” – ismertette a piac növekedési kilátásait Barcza Enikő, a KutatóCentrum vezetője.

A használat gyakoriságát tekintve a tablet azonban még nem annyira nélkülözhetetlen, mint a laptop: míg a notebookkal rendelkezők háromnegyede kapcsolja be minden nap készülékét, addig a táblagépek tulajdonosainak kevesebb mint fele (46 százaléka). A notebookhoz hasonlóan a tabletet is elsősorban otthonunkban használjuk, ám míg a laptopok esetében a hordozhatóságot inkább a lakáson belül élvezzük, a tabletek esetében már sokkal inkább (38 százalék) utazás közben is.

„A tableteket leginkább e-mailek, hírek olvasására, valamint információkeresésre használjuk, de nem ritka az elektronikus könyvek olvasása, a filmnézés és a játék sem. Kevésbé jellemző viszont a film- vagy zeneletöltés, a dokumentumok szerkesztése, illetve a chatelés” – mondta Barcza Enikő. A szakember hozzátette, hogy az egyes funkciók használati gyakoriságát vizsgálva szintén látható, hogy a tablettulajdonosok túlnyomó többsége elsősorban tartalmat fogyaszt az eszközön, nem pedig tartalmat generál.