Piackutatás

Amazon_Kindle_alkalmazás
Forrás: ithinkdiff.com

Nem jön be a fiataloknak az e-könyv (sem)

Immár nem vonzó a fiatalok számára sem a hagyományos, papír alapú, sem az elektronikus könyv, derül ki az Ipsos kutatásából, amely a fiatal felnőttek fogyasztási szokásait vizsgálja.

A 15-25 év közöttiek 28 százaléka egyáltalán nem olvas könyveket, napi rendszerességgel pedig csak a korosztály hét százaléka vesz valamilyen kötetet a kezébe. Leginkább a szakmunkás végzettségűek kerültek távol az irodalomtól: 82 százalékuk lényegében nem, vagy alig olvas, az alacsonyabb végzettségűeknél 71, az érettségizetteknél 52, a diplomásoknál 18 százalék azok aránya, akik ritkán vagy soha nem forgatnak könyvet. Az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezőkön kívül még a férfiak és a falvakban élők körében magas (69 illetve 76 százalékos) a könyvolvasást nélkülözők aránya.

A fiatal felnőttek csupán hét százalékánál nem telhet el nap olvasás nélkül, a szakmunkás képzettségűeknek csak egy, az alapfokú végzettségűeknek négy százaléka lapoz bele naponta valamilyen kötetbe. Az érettségizettek körében 10 százalékos ez az arány és a felsőfokú végzettségűeknél is csak 14 százalék.

Az elektronikus könyvolvasó sem népszerű a fiatalok körében: a megkérdezettek csupán két százaléka rendelkezik ilyen eszközzel, és csak hét százalék gondolt arra, hogy vásároljon magának. A korosztály harmada azt feltételezi, hogy előbb-utóbb az e-könyvek gyakoribbak lesznek, mint a papírra nyomtatottak, de a fiatalok fele ezt nem tartja valószínűnek. Akik már rendelkeznek könyvolvasóval, hajlanak arra az álláspontra, hogy az e-könyveké a jövő.