Piackutatás

G Data
Forrás: G Data

A magyar internetezők közel fele használ okostelefont

Egy, a G Data megbízásából készült felmérés szerint - nem meglepő módon - az Android az első számű okostelefonos operációs rendszer a magyar felhasználók körében.

Ami a konkrét számokat illeti, a Google platformjának részesedése 65 százalék, a második Symbian 12, a harmadik Windows Mobile pedig 8 százalékot mondhat magáénak. Őket követi az iOS 4 és a Blackberry 2 százalékkal. A hazai 18-75 éves internetező lakosság mintegy fele használ okostelefont.

A biztonsági cég felmérése megtudhatjuk azt is, hogy, mennyire biztonságosan használjuk az okostelefonokat. Ez annál is inkább fontos, mivel az androidos kártevők száma 2012 második felében az ötszörösére növekedett az előző félévhez képest. Ma már több százezer okostelefonos vírust ismerünk, és folyamatosan derül fény az Android olyan sérülékenységeire is, amelyek segítségével a bűnözők távolról átvehetik a készülékek irányítását, figyelmeztet a veszélyre a G Data. Sajnálatos módon a magyar felhasználók negyede telepített már olyan alkalmazást androidos telefonjára, amely nem a Google hivatalos piacteréről származott. A válaszadók saját bevallása szerint ráadásul az ilyen szoftverek egyharmada valamilyen feltört vagy kalóz verzió volt.