Piackutatás

Android_logo
Forrás: ITB

Az androidos okostelefonok és az iPhone-ok uralják a piacot

A tavalyi év utolsó negyedében az Apple termékei és a Google mobil operációs rendszere köré épülő készülékek domináltak az okostelefon piacon: ez a két platform együttesen az eladások 92 százalékát söpörte be a Strategy Analytics piackutató cég adatai szerint.

Az élen magasan az Android áll 152,1 millió darab eladott eszközzel, ami közel a kétszerese az egy évvel korábbi 80,6 millió darabos forgalomnak, és 70 százalékos piaci részesedésnek felel meg (szemben a 2011 negyedik negyedévében elért 51 százalékos részesedéssel). IPhone-ból 47,8 millió darab fogyott a tavalyi év utolsó negyedében, ami 22 százalékos részesedést jelent, és ugyancsak meghaladja – igaz, jóval kisebb mértékben – az előző év megegyező időszakában lebonyolított 37 millió darabos forgalmat (24 százalékos részesedés).

Közel félmilliárdnyi fogyott belőlük tavaly
Közel félmilliárdnyi fogyott belőlük tavaly
 


Ami az év egészét illeti, androidos mobilból 2012-ben közel félmilliárd, egészen pontosan 479 millió darab talált gazdára (68,4 százalékos részesedés), míg az iPhone 135,8 millió darabos forgalommal (19,4 százalék) büszkélkedhet. Az összes többi platform (köztük a BlackBerry és Windows) csupáncsak 12,2 százaléknyit tudott kihasítani a tortából. Egy évvel korábban ezek a rendszerek együttesen még 32,3 százalékos eredményt tudtak felmutatni, s mivel az Apple megint 19 százalék körüli részesedést ért el, megállapítható, hogy az Android teljes mértékben a kisebb szereplők rovására tudta növelni részesedését tavaly.

Az okostelefon piac teljes mérete 2012-ben meghaladta a 700 milliót, ami rekordnak számít, és jelentősen, 42,7 százalékkal túlszárnyalja az előző évi 490,5 milliós eredményt. Ugyanakkor a növekedés mértéke elmarad a 2011-es 64 százaléktól, ami iparági elemzők szerint annak tudható be, hogy a fejlett nyugat-európai és észak-európai régió telítődni kezdett.