Piackutatás

IBM 5in5 screenshot
Forrás: asmarterplanet.com

A közeljövő öt legizgalmasabb technológiája

Búcsúzzunk el a digitális szakadéktól, a spamektől, és készüljünk a gondolattal vezérelt telefonok eljövetelére!

Az IBM évek óta prognózist készít: összegyűjti azon innovációkat, amelyek a közeljövőben megváltoztat(hat)ják életünket, munkánkat. És az – eddig igen nagy arányban megvalósuló –előrejelzések nem csak arra vonatkoznak, mik lesznek a legfőbb technológiai újítások, hanem arra is, hogy ezek milyen mértékben terjedhetnek el.

Egy elavult megoldás  (forrás: asmarterplanet.com)
Egy elavult megoldás (forrás: asmarterplanet.com)

Az IBM következő ötéves terve szerint az egyik legfontosabb innováció a gondolattal vezérelt technológia szélesebb körű alkalmazása lesz. Ezek a sci-fibe illő megoldások már léteznek, egyelőre a játékipar kísérletezik velük, valamint a fogyatékkal élő emberek teljesebb életének, digitális eszközhasználatának támogatására próbálják alkalmazni. Az informatikai cég jóslata szerint 2016-ig az okostelefonokba is beszivároghat ez a technológia, ami azt jelenti, hogy a tárcsázáshoz már nem kell a kezünket használnunk, sőt a hangvezérlés is idejétmúlttá válhat: elég lesz arra összpontosítani, kit szeretnénk felhívni, és készülékünk már indítja is a hívást. A gondolattal történő vezérlés tehát a jelenlegi kísérletezgetős stádiumból átmehet a mainstreambe: széles körben használják majd. A megoldás ráadásul kombinálható egyes bioinformatikai alkalmazásokkal – például a gesztusokkal, arckifejezésekkel történő irányítással.

Szintén széles körben elterjedhet a biometrikus technológia használata. Nem csak arra kell gondolni, hogy az útlevelek, személyi igazolványok ujjlenyomatainkkal gazdagodnak; az IBM ennél sokkal hétköznapibb használatot prognosztizál: a számítógépeken, a bankautomatáknál arcfelismerő szerkezetek, retinaszkennerek, hanglenyomat-azonosítók vagy akár DNS-vizsgálaton alapuló megoldások helyettesíthetik az elavult, ósdi jelszavas, PIN-kódos rendszert. (Zárójel: jól hangzik, hogy nem lesz szükség sokjegyű kódok megjegyzésére, de a privacyval vajon mi lesz…?!)

Ami viszont tényleg nagyon jó hír: az IBM szerint drasztikusan csökkenni fog – akár el is tűnhet – a digitális szakadék. A technológiai eszközökhöz, az internethez és az azok nyújtotta előnyökhöz hozzáférők és nem hozzáférők között tátongó (ma még sajnos jelentős) űr jóval kisebb lesz. Ma valamivel több mint 7 milliárdan népesítjük be bolygónkat, és az IBM úgy látja, öt éven belül 5,6 milliárd mobiltelefon lesz forgalomban, tehát a Föld lakosainak 80 százaléka a behálózottak körébe tartozik majd. A telefonok mai képességeiből kiindulva ez igen bíztató, hiszen ennek következtében nőhet a hozzáférés az oktatási, egészségügyi, m-kereskedelmi szolgáltatásokhoz, és az írástudás állapotára is jótékony hatással lehet mindez.

Az IBM szerint – az egyre professzionálisabb spamszűrők és az egyre célzottabb hirdetési technikáknak köszönhetően – öt éven belül elbúcsúzhatunk a kéretlen reklámlevelek tömegétől (a hirdetések annyira személyre szabottak lesznek, hogy kifejezetten értékes információt tartalmaznak majd a címzettek számára).

Végül az utolsó technológiai előrejelzés a kinetikus energia szélesebb körű használatára vonatkozik: az elemzők úgy látják, hogy a mozgás (gyaloglás, futás, kerékpározás) során keletkező fölös energiánk simán képes lesz digitális eszközeink feltöltésére, de ha ügyesek vagyunk (sokat mozgunk), még el is raktározhatunk belőle.