Piackutatás

böngésző
Forrás: insights.chitika.com

Régi böngészője van? Cserélje le!

Súlyos biztonsági problémát jelentenek az elavult böngészők, a felhasználók mégsem frissítenek kellő időben – állítja a Kaspersky Lab.

A webböngészők a legszélesebb körben használt számítógépes szoftverek, amelyek majdnem minden számítógépen megtalálhatók, ezért nem meglepő, hogy a kiberbűnözők legtöbb támadása még mindig a böngészőkön keresztül érkezik, kihasználva azok sérülékenységeit. Rendkívül fontos, hogy a felhasználók választott böngészői mindig naprakészek legyenek és tartalmazzák a legújabb biztonsági javításokat és védelmi funkciókat. A felhőalapú Kaspersky Security Network által összegyűjtött több millió felhasználó névtelen adatai segítségével a Kaspersky Lab elemzést készített a böngészőhasználati szokásokról.

 „A kutatás riasztó képet mutat: bár a legtöbb felhasználó már egy hónapon belül frissíti böngészőjét, negyedük még mindig nem tesz ennek eleget. Ez azt jelenti, hogy több millió potenciálisan veszélyeztetett számítógép folyamatosan ki van téve a kiberbűnözők támadásainak. Ez is alátámasztja, hogy mindenkinek szüksége van megfelelő biztonsági szoftverre, amely akár percek alatt képes reagálni és védekezni az új fenyegetések ellen.” – mondta Andis Steinmanis, a Kaspersky Lab Baltikumért, Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős ügyvezető igazgatója.

Főbb eredmények:

•      A felhasználók ötöde (23 százalék) használ elavult vagy régi böngészőt, ami jelentős problémákat okoz az online biztonság területén.

•      A Kaspersky Lab fogyasztóinak 77 százaléka használ naprakész böngészőt.

•      A felhasználóknak több, mint egy hónap kell ahhoz, hogy frissítsenek egy újonnan megjelent biztonságosabb verzióra. A kiberbűnözők a böngészők ismert sebezhetőségeit akár pár órán belül képesek megtalálni.

 A kutatás további megállapításai:

•      Az Internet Explorer a legnépszerűbb böngésző 37,8 százalékkal, amit szorosan követ a Google Chrome 36,5 százalékkal és végül a harmadik helyen a Firefox áll 19,5-os aránnyal

•      A 2012 augusztusában végzett felmérés szerint a legfrissebb verzióval rendelkező felhasználók aránya a következőképpen oszlik el: Internet Explorer 80,2 százalék, Chrome 79,2 százalék, Opera 78,1 százalék és Firefox 66,1 százalék.

•      Az átmeneti idő, amíg a felhasználók frissítik a böngészőiket: a Chrome-nál átlagosan 32 nap, az Opera-nál 30 nap, végül a Firefox-nál átlagosan 27 nap.

Ahogy a fentebb említettek is mutatják, a felhasználók 23 százaléka nem telepítette a böngészője frissítéseit vagy legújabb verzióját. Kétharmaduk (14,5 százalék) a böngésző egyik előző verzióját használja, a maradék pedig elavult kiadást. Ez azt is jelenti, hogy csaknem minden tizedik internethasználó idejétmúlt webböngészőn keresztül fér hozzá banki adataihoz és személyes információkhoz is.

A tanulmány egyértelműen kimutatta, hogy bár az internetezők többsége szorgalmasan frissíti böngészőjét, de még mindig több tízmillióra tehető azoknak a felhasználóknak a száma, akik nem frissítik ezeket a kritikus alkalmazásokat.