Legfrissebb

Yahoo logo
Forrás: yahoo

Yahoo: durva leépítés jön?

Az internet egyik első bástyája hosszú ideje nem találja önmagát. A Yahoo-nál vezetőváltásokkal és kisebb átszervezésekkel próbálták eddig kezelni a válságot, most már állítólag a durva leépítés következik.

Komoly létszámcsökkentés várható a Yahoo-nál, közölte több vezető online orgánum ismeretlen forrásokra hivatkozva. A szervezeti átalakítás egyes vélemények szerint akár több ezer munkahely megszüntetésével is járhat, és várhatóan már ebben a hónapban megkezdődik.A cég portfóliójában nem kevés olyan elem van, amely – finoman szólva – gyengén prosperál, így elsősorban ezeket érinthetik a változások. Állítólag a halványan teljesítő részlegek mellett komoly átszervezés várható a marketing, a PR, a kutatás területén is. Vélhetően az eddigi főprofil (tartalomszolgáltatás, portál, média) helyett más irányvonalak lesznek a meghatározóak.

Az elemzők szerint két oka lehet az átalakításnak: vagy az van a háttérben, hogy a Yahoo új vezetése új irányokat keres a további működéshez, vagy egyszerűen arról van szó, hogy eladás előtt muszáj karcsúsítani: a vállalatot vonzóbbá kell tenni a potenciális vásárlók számára.

Scott Thompson, a cég új vezetője – aki nemrégiben komoly változásokról, új üzleti modellről és új bevételi források kereséséről beszélt – most a Boston Consulting Group tanácsaira számít, hogy világos legyen, milyen fókusszal tudna a Yahoo az eddiginél jóval eredményesebben működni.

A Carol Bartz CEO-tól tavaly megvált cég idén januárban nevezte ki vezérigazgatónak Scott Thompson korábbi PayPal főnököt; a bejelentés után két héttel távozott az egyik legrégebbi motoros, Jerry Yang, őt pedig nem sokkal később további igazgatók követték. Elbúcsúzott a Yahoo Labs vezetője is – egyesek szerint éppen azért, mert az átalakítások az ő részlegében is durva leépítéseket hozhatnak. Igen valószínű, hogy ha ténylegesen komoly átszervezések jönnek, akkor a cég vezetőségének jelenlegi összetétele sem marad változatlan.

A menedzsment az elmúlt években nem egy alkalommal döntött létszámleépítésről, ám ezek a karcsúsítások a most tervezettnél kisebb volumenűek voltak, nem hoztak komoly változást. Jelenleg ennél drasztikusabb megoldásokon agyalnak. Állítólag.

A valamivel több, mint 14 ezer alkalmazottat foglalkoztató Yahoo nem erősítette meg a masszív leépítésről szóló információt, a cég közleményt adott ki, amelyben tudatta, hogy a vezetőség elkötelezett a jelentős stratégiai változások iránt, ám döntés egyelőre nem született az ügyben.