Legfrissebb

fingerprint
Forrás: ITB

Új módszer a felhasználók megfigyelésére – ne hagyjon ujjlenyomatot!

Mivel a süti-alapú megfigyelés hamarosan büntethetővé válik, az adatgyűjtőknek új módszereket kell találniuk. A digitális ujjlenyomatok kiváló eszközei lehetnek a jövőben a felhasználók megfigyelésének.

Webes böngészés alkalmával a felhasználók számos digitális ujjlenyomatot hagynak maguk után, amely a – hamarosan illegális nyomon követési technológiának számító – süti- és az IP-alapú megfigyelések után egy újabb gátlástalan módja lehet az adatgyűjtőknek, akik etikátlanul és jogszerűtlenül figyelik meg a felhasználókat – véli Dr. Székely Iván, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Elektronikai Technológia Tanszékének docense. Mint elmondta, üzleti iparágak épülnek a webes megfigyelésre, hogy marketing célokra – célzott hirdetésekre – lehessen a begyűjtött adatokat felhasználni.

Gulyás Gábor, a Panopticlick ujjlenyomat projekt szakértője és a Híradástechnikai Tanszék (HIT) óraadója elmondta, hogy adatokat gyűjteni legális körülmények között is lehet, például a felhasználók Facebook-profiljának tanulmányozásával, de elképzelhető, hogy egyesek poloskák segítségével kérik le a szörfözők azonosítóját. Az adatok, illetve az azokból kinyert ízlésprofilok birtokában a hirdetők előszeretettel készítenek személyre szabott árakat. A szakember azzal a példával szemléltette a jelenséget, hogy egyes éttermekben a pincér megfigyeli a vendéget, hogy az mennyire éhes, és ha kifejezetten az, akkor drágább étlapot kínál fel neki.

A BME HIT fiatal kutatói sajtótájékoztató keretében mutatták be az új technikát, ami a hirdetők és a webes profilírozók új – vitatható legalitású – eszköze lehet a felhasználók tevékenységének nyomon követésére. A sajtóesemény során az ujjlenyomat-követés gyakorlati demonstrációján volt a hangsúly. Boda Károly, a HIT hallgatója, és Gulyás Gábor először bemutatták a közismert, de korlátozott használhatóságú Panopticlick ujjlenyomat projektet, majd gyakorlati demonstráció során az eseményen résztvevők is kipróbálhatták a technológiát. Kiderült, hogy az ujjlenyomat teszt több böngészőben is képes volt azonosítani a számítógépet, még akár privát böngészési módban is. A módszer lényege, hogy a böngészők rengeteg adatot tárolnak, és az elmentett információkból kirajzolódik egy egyéniség, amely alapján felismerhető, hogy ki böngészett éppen – függetlenül a böngésző fajtájától.

A Panopticlick projekt szakemberei hangsúlyozták, hogy a kutatás célja nem a nyomkövetők munkájának megsegítése, hanem a nagyközönség figyelmének felhívása az újszerű, többnyire ismeretlen problémára, illetve a módszer működőképességének tudományos igazolása. További célja a kutatásnak az, hogy felhívja a böngészők gyártóinak figyelmét erre a biztonsági résre, illetve magánélet-sértő lehetőségre. Ennek érdekében a fejlesztők egy újszerű anti-ujjlenyomat védekezési megoldást is bemutattak.