Legfrissebb

Brazil twitter
Forrás: internet

Twitter: öngól Brazíliában

A Twitter nemrég bejelentette, hogy kormányzati igény esetén helyi szűrést is tud alkalmazni, és ha kell, egy-egy országban eltávolít ottani törvénybe ütköző tweeteket. Az ötletnek egyből nagyon örültek Ázsia egyes vidékein, most pedig konkrét követelés is megfogalmazódott – Brazília részéről.

A Twitter házhoz ment a pofonért. Néhány nap telt csak el azóta, hogy a szolgáltató engedékenyen bejelentette: mostantól országonként tudja szűrni a bejegyzéseket, és amennyiben egy tweet a helyi törvényekbe ütközik, akkor azt a Twitter az adott kormányzat kérésére eltávolítja. Magyarul: helyi érdekű cenzúrát vezet be. Nem valószínű, hogy a népszerű szolgáltató számított volna arra, hogy ilyen hamar a saját kardjába dől, ugyanis Brazília beperelte a céget; keresetében pedig azt az igényt támasztja, hogy a mikroblog függessze fel mindazon felhasználói fiókokat, amelyek információt adnak ki a traffipaxokról és közúti ellenőrzések aktuális helyszíneiről.

Szűrőpróba
Szűrőpróba

A kormány a Twittertől 500 ezer realt, azaz körülbelül 63,5 millió forintot zsebelne be minden egyes napért, amikor megjelenik ilyen tartalmú adat az oldalon. És persze az információt kiszolgáltató userek is megkapnák a büntit.

A brazil privacy és szólásszabadság-ügyi aktivisták szerint a Twitter maga ajánlotta fel a remek lehetőséget, Brazília (a kormányok közt hivatalosan elsőként) pedig – sajnálatos módon – élt vele. Hogy igazságos-e, jogos-e az eljárás? A dél-amerikai ország számos indokot fel tud hozni: a kabinet szerint a törvény ellen vét, aki kiszolgáltat ilyen adatokat, és a közlekedés biztonságát – az emberek életét – veszélyezteti. A kormány azzal is érvel, hogy az efféle közúti ellenőrzések során (statisztikailag kimutathatóan) sokszor bukkannak rá bűnözőkre: fegyver-, esetleg drogcsempészekre, autótolvajokra.

A brazil utakon évente 55 ezren halnak meg, ráadásul amellett, hogy a balesetek rengeteg emberéletet követelnek, hatalmas a vonatkozó anyagi kár is, amely az országot éri (egészségügyi kiadások, munkaerő kiesése és hasonlók).

A kormány lépése már a bíróság döntése előtt meghozta a hatását, ugyanis van olyan – 12 ezer követővel rendelkező – Twitter-fiók, amelynek tulajdonosa a hírek nyomán tudatta  a „rajongókkal”, hogy a „szolgáltatásnak” annyi, de legalábbis szünetel, amíg nem születik határozat az ügyben. Nem kevés hasonló profilú brazil account működik a Twitteren, van köztük olyan is, amelynek 285 ezer követővel bír. Legalábbis a bíróság döntéséig.