Legfrissebb

Facebook fénykép tagelés
Forrás: facebook.com/notes

Pózolj celebbel - és címkézd meg!

Képzeljük el, hogy az utcán Angelina Jolie jön szembe velünk. Megkérjük őt, járuljon hozzá, hogy készüljön rólunk közös fotó. A Facebookon eddig csak saját magunkat jelölhettük be egy ilyen sztárfotón (esetleg barátunkat, ha ő is odakéredzkedett), mostantól celebek megcímkézésére is van lehetőség. Persze csak ha van a Facebookon Oldaluk.

Már kedvenc énekesünket vagy akár a kezében tartott üdítős dobozt is bejelölhetjük a facebookos fotókon. Eddig is elláthatunk tagekkel fényképeket, ám mostantól nem csak barátaink fejére kattintva, hanem a közösségi portálon oldallal (Page) rendelkező entitásokra is elhelyezhetünk címkét. Egyelőre termékre, márkára vagy személyre (előadó, híresség), ám a Facebook fontolgatja, hogy más kategóriákra is kiterjeszti a lehetőséget.

West-tageltünk (forrás: facebook.com/notes)
West-tageltünk (forrás: facebook.com/notes)
A megcímkézett kép a hivatalos oldal fotószekciójában jelenik meg, de a privacy-beállítások elméletileg védik a felhasználókat, a bejelölt márkákat pedig az oldalak adminisztrátorai.

Az újítás nem kis segítséget nyújt a közösségi hálózat ingyen marketingre vágyó szereplőinek. Az a legkevesebb, hogy a tagek révén a hivatalos oldalakat közvetlen link köti majd össze az adott márkákért / személyekért rajongó felhasználókkal. Még több potenciált rejt a dolognak azon része, hogy a user barátai is látni fogják, hogy ismerősük milyen odaadó kedvelője egy terméknek vagy egy celebritásnak, és esetleg ők maguk is kedvet kapnak, hogy ellátogassanak az adott oldalra.

Egy márkás ruhadarabtól a fénykép sarkában látható kólásdobozig megannyi célpontja lehet a címkézésnek, vagy ott van például a hírességekkel történő pózolás, amely egyébként is népszerű tevékenység a közösségi portálokon. Mostantól már büszkén tagelhetjük: ezen a képen bizony magával Kiszel Tündével (vagy ahogy a mellékelt fotón látható: Kanye West rapsztárral) szerepelünk.

Úgy tűnik, mostantól számíthatunk csak igazán a cégek „Hol ettél legutóbb … burgert?” „Fotózd le magad egy … sörrel!” típusú képes játékaira.