Legfrissebb

Google Android Market
Forrás: market.android.com

Nem fizet európai fejlesztőinek a Google

Több európai Android fejlesztő arra panaszkodik, nem kapták meg a februári eladásaik után járó díjat a Google-től.

Napok óta gyűlnek a felháborodott hozzászólások az Android fejlesztői oldalon, melynek tagjai arra panaszkodnak, nem kapták meg a szokott időben az eladott alkalmazások után járó díjakat. A fejlesztők nem csupán a kifizetések elmaradása miatt vannak felháborodva, hanem a Google szerintük amatőr panaszkezelési módszere miatt is. A hozzászólásokból kiderül, az európai fejlesztők nem kapták meg március 7-én a februárban az Android Marketen eladott alkalmazásokért járó vételárat. A Google eddig minden hónap hetedikén kifizette az alkalmazásboltjában szoftvert eladó fejlesztőket, a megállapodás szerint minden tranzakcióból 70 százalék illeti meg a fejlesztőket, 30 pedig a Google jutaléka. A cég most először nem fizetett időben a programozóknak járó összeget, amelyet napok óta hiába várnak partnerei. Az európai Android fejlesztő közösség leginkább a kommunikáció teljes hiánya miatt panaszkodik, mint a fórumból kiderül sokaknak valóban a megélhetése múlik azon, hogy időben hozzájutnak-e az összeghez.

Nem szembeötlő változás
Nem szembeötlő változás

A Google egyelőre hivatalosan csak annyit reagált a felmerült problémára, hogy elismerte, akadoznak a kifizetések, ám további kommentárt nem fűzött az esethez. A regisztrált fejlesztők számára fenntartott belső oldalon a hivatalos nyilatkozat alatt elérhető volt egy “tudjon meg többet” hivatkozás is, ami azonban nemlétező oldalra irányította az érdeklődőket, tovább növelve a feszültséget. A fejlesztők közül sokan kifogásolták, hogy a cég oldalán keresztül nem lehetséges ügyfélszolgálatos munkatársat elérni, semmilyen elérhetőség vagy egyéb javaslat nem található, csupán a máshol is szokásos előre megírt kérdések közül lehetett választani, még csupán egy kitölthető form sem állt a panaszosok rendelkezésére. A Google sem a fejlesztők, sem a sajtó kérdéseire nem válaszolt, így a kifizetések elmaradásának okát egyelőre csak találgatni lehet. Annyi bizonyos csupán, hogy a probléma technikai, azaz a cég nem szándékosan nem utalja a fejlesztőknek járó összeget, hiszen a panaszok beérkezése után bizonyos európai országokban megtörténtek a kifizetések, még ha megkésve is. A brit, német, portugál illetve spanyol fejlesztők azonban még mindig várnak, és a kommunikáció hiánya miatt nem tudhatják, hogy miért és meddig kell várniuk az eladott alkalmazásaik vételárára.

 Update 12.03.20 11:10

A Google lapunkhoz is eljuttatott és a fejlesztői fórumon is megtalálható nyilvános nyilatkozatban azóta közölte, minden fejlesztő számára elutalták az alkalmazásokért járó összeget. Az átutalás még március 15-én megtörtént, így néhány napos átfutási időt követően minden európai fejlesztő számláján jóváírják az összeget. A Google mindezek mellett elnézést kért az okozott kényelmetlenségért és megköszönte partnerei megértését. Arról, hogy mi okozta a problémát egyelőre nincsenek további információk.