Legfrissebb

Forrás: mitgroupltd.com
Forrás: mitgroupltd.com

Meghátrált a Foxconn

A külső nyomásnak engedve emeli munkásai bérét és rövidíti munkaidejét Kína legnagyobb exportőre, a Foxconn.

Az elmúlt hetek botrányos riportjai, az azt követő tüntetések és az ellene indult vizsgálat hatására változtatásokra szánta el magát a kínai Foxconn. A változások hosszútávú hatással lehetnek az egész világ elektronikai piacára is, hiszen a céggel szinte minden nagy gyártónak van valamilyen kapcsolata, megkerülni lehetetlen. 1,2 millió munkásával a cég Kína legnagyobb foglalkoztatója és a legnagyobb nemzetközi vállalatok, köztük az Apple, a Dell és a Hewlett-Packard beszállítója. Egyes adatok szerint a világ elektronikai készülékeinek, okostelefonjainak, laptopjainak, tabletjeinek és még számos más kütyünek 40 százalékát a kínai cég gyáraiban szerelik össze, tehát a költségek növekedése szinte mindenre kihat. A Foxconn partnereinek hamarosan növekvő költségekkel kell szembenéznie, ami termékeik árának növekedését fogja jelenteni. Kérdés, hogy a mostani felháborodott vásárlók mit fognak gondolni, ha kedvenc kütyüik ára akár negyedével emelkedik.

Jobb kilátások? (forrás: ibtimes.com)
Jobb kilátások? (forrás: ibtimes.com)

A Foxconn hétvégi bejelentése szerint minimum 16, maximum 25 százalékkal emeli munkásai bérét, ami így a havi 2500 jüant, körülbelül 85 ezer forintot is elérheti. A cég emellett korlátozza a túlórákat is, így egy munkás maximum 14 órát dolgozhat egy műszakban. A bérek kényszerű emelése és a munkaórák korlátozása nem az egyedüli indokok, ami miatt a gyártási költségek emelkedni fognak. A kínai állam által meghatározott minimálbér még mindig nem éri el azt az összeget, amit a Foxconn fizet, de a beszerzési költség és az alapanyagok árának növekedése miatt a cég már most is drágábban dolgozik az eddig megszokottnál.

A Foxconn-nak, mint Kína legnagyobb munkaadójának a munkaerőhiánnyal is szembe kell néznie, mivel a fiatalabb generáció már kevésbé szívesen vállal munkát gyáraiban. Az egyre növekvő munkaerőhiány nem csak a Foxconn-t, de a többi kínai gyártót is sújtja, és a csökkenő lélekszámmal együtt ez a jövőben komoly problémákat jelenthet. Egyes szakértők szerint a mostani intézkedésekkel megnyílik a lehetőség a kínai munkások számára is, hogy felzárkózva a nyugati világhoz emberibb körülmények között dolgozhassanak. Ehhez már csak az kell, hogy a nyugati világ hajlandó is legyen megfizetni az átalakulás árát és ne csak szavakkal támogassa az emberi jogok védelmét.