Legfrissebb

Megőrizni a munkahelyeket
Megőrizni a munkahelyeket
Forrás: 1.bp.blogspot.com

Még van forrás válságkezelésre

A korábbi tudásfejlesztési forrásokhoz képest lassabban érkeznek a támogatási igények a gazdasági válság enyhítésére kiírt pályázatokra a kkv-k és a nagyvállalatok részéről, holott Támop-pályázatokkal még több milliárd forint uniós forrás áll a vállalatok rendelkezésére.

A Támop 2.3.3/A. „Munkahelymegőrző támogatás képzéssel kombinálva” pályázat 20 milliárdos keretösszegének több mint a fele még 2009. december 31-ig várja a kis- és középvállalkozások pályázati anyagait. A munkaerő továbbképzésére fordítható uniós forrás célja, hogy az átmenetileg negatív üzleti pályára került cégeket a létszámleépítés ellenében dolgozóik képzésére ösztönözze. A jelenleg megítélt 6 milliárd forint egyharmada sincs annak a 20 milliárdos támogatásnak, amely megakadályozhatja a szükségtelen elbocsátásokat és kiutat jelenthet a válságból a szükségszerű fejlesztések és fejlődés irányába.

Megőrizni a munkahelyeket
Megőrizni a munkahelyeket

A Támop 2.3.3/B. „Nagyvállalkozások OKJ-s és akkreditált képzéseinek támogatása” című pályázat 10 milliárdos forrásának kevesebb, mint az egynegyedére érkezett eddig igénylés. A nagyvállalatok munkahelymegtartó erejének növelését, illetve a válságból való kilábalást támogatják azok a hatósági módosítások, amelyek a konkrét képzéseket érintik: ennek értelmében a súlyozott óradíjátlagok emelésével a kis létszámú, hatékony vállalati tréningek is megvalósíthatóak.

Emellett mostantól a magasabb jövedelmű kör is bevonható a pályázatba, hiszen a bér- és járuléktámogatás határát megemelték a minimálbér háromszorosáról annak ötszörösére. A pályázóknak azt is érdemes tudniuk, hogy de minimis és átmeneti támogatás ötvözeteként az uniós értékhatárig önrész nélkül, 100 százalékos intenzitással hívható le a pályázati forrás. Továbbá a hatóság a béreket, a hozzá tartozó járulékokkal a Támop 2.3.3 keretében nem a valódi költségek szintjén, hanem 160 százalékosan számítja be. A 250 fő feletti vállalatok körében az állami és önkormányzati tulajdonúak is indulhatnak.