Legfrissebb

facebook verified name
Forrás: ITB

Jöhetnek a hírességek Facebookra

A Facebook kissé megkésve követi vetélytársait a hírességekért folytatott harcban a hivatalos, ellenőrzött fiókok elindításával.

Az elmúlt hét végén indította el ellenőrzött fiók szolgáltatását a Facebook, amellyel igyekszik felzárkózni konkurenseihez a hírességek kiszolgálásában. A híres emberek kezelésében a Twitter, de még az alig több mint fél éve indult Google+ is legyőzte a legnagyobb közösségi szolgáltatót. Míg konkurensei lehetőséget nyújtanak a hírességeknek, hogy hivatalosan, igazolva jelenjenek meg szolgáltatásukon belül, addig a Facebook valódi névhez ragaszkodó rendszerében erre eddig nem volt lehetőség. A hírességek, ismert nevek ellenőrzését és igazolással ellátását a Twitter kezdte még 2009-ben, miután gomba módra szaporodtak a hálózaton az ismert emberek nevével visszaélő felhasználók. A mikroblog szolgáltató nem nyilatkozott arról, pontosan milyen feltételekhez köti a hivatalos igazolás kiadását, amelyet egyes hírek szerint az oldalon történő hirdetéssel lehet kiérdemelni. A rendszer tökéletlenségét mutatja, a legutóbbi fiaskó, amikor Rupert Murdoch médiamágnás felesége nevében kezdett egy felhasználó írni, a Twitter igazolása mellett.

Eh, mi a név?
Eh, mi a név?

A Facebook rendszerében nem a felhasználó kezdeményezi az ellenőrzés folyamatát, hanem a cég ajánlja fel a lehetőséget a kiválasztottaknak. Arról, hogy a választás milyen módon történik nem nyilatkoztak, csupán az tudható, aki lehetőséget kap, annak egy fényképes igazolvánnyal kell emailben igazolnia magát - ezt később a cég saját bevallása szerint törli - és máris használhatja a szolgáltatást. A hírességek kérdése azóta lett igazán fontos a cég számára, hogy nemrégiben megjelent a követés funkció a hálózaton, ami a Twitterhez hasonlóan lehetővé tette a felhasználók számára, hogy másokat kövessenek, anélkül, hogy visszaigazolt barátok lennének. A hírességek eddig is megjelenhettek az oldalon, ám csak polgári nevükkel, ami sok esetben félreértésekhez vezethetett, sokan hasonló nevű személyeket kezdtek el követni, vagy éppen hamis oldalakat hoztak létre a követők spammelése érdekében. Most azonban a kiválasztottak művésznevükön is megjelenhetnek, amit a keresés is figyelembe vesz, illetve az ajánlásokban is előkelőbb helyre kerülnek majd. A polgári név természetesen továbbra is megjelenik a profil oldalon, akár a művésznév mellett, akár az oldal alján. Ifj. James Newell Osterbergnek ezentúl könnyebb dolga lesz, hiszen Iggy Popként gyorsabban megtalálják rajongói, a Facebook pedig reménykedhet benne, hogy az új funkcióval sikerül tovább gyengíteni a Twitter egyik legnépszerűbb funkcióját, a gyors információszerzést hírességekről, aktuális eseményekről.