Legfrissebb

phones
Forrás: ITB

Feturbózott szélessáv (itbusiness today)

Úgy hangolhatja be hálózatát az üzemeltető a Nokia Siemens Networks új szélessávú szolgáltatása, a Liquid Net segítségével, hogy az az aktuális igényeknek megfelelően mindig alkalmazkodjon a kapacitási és lefedettségi követelményekhez.

HAZAI HÍREK

Az elektronikai termékek fogynak a legjobban a magyarországi online piacon (a vásárlók 47 százaléka vett ilyen árucikket), ezen belül is a telefonok és a PDA-k a legnépszerűbbek, derül ki a KutatóCentrum "E-Shopping Electronics Report" kutatásából. A kategória a könyveket és a ruházati cikkeket előzte meg. Visszaesett ugyanakkor a cd-k, dvd-k és mp3-lejátszók internetes kereskedelme, aminek leginkább az lehet az oka, hogy egyre népszerűbb az online zenehallgatás és a filmek letöltése, a nagy kapacitású hordozható memóriák elterjedésével pedig kezd kimenni a divatból az optikai tárolók használata.

Szeptember 23-a éjszakája idén is a tudományoké: 55 helyszín csatlakozik a programokhoz, az érdeklődő közönség kora estétől egészen hajnalig válogathat a bemutatók, kísérletek, előadások és kiállítások között a Tempus Közalapítvány, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány és az Ericsson Magyarország szervezésében. Az esemény célja a tudomány, a tudományos eredmények, valamint a kutatói életpálya népszerűsítése.

A magyar piacon több ezer ügyféllel rendelkező Regus adatai szerint idén június és augusztus között mintegy 80 százalékkal nőtt hazánkban a virtuális irodák iránti igény. Ez a kisvállalkozásoknak és az otthoni irodáknak tudható be, mivel főként ezek részesítik előnyben a költségtakarékos, alacsony kockázattal járó, a termelékenységet pedig jelentősen növelő megoldásokat.

A humánügyviteli szoftverekkel foglalkozó VT-SOFT felmérése szerint a vállalatok kivárási taktikája a humánerőforrás területén is erősen érezhető. A megkérdezett cégek 70 százaléka az idén már nem tervez létszámbővítést, azok pedig, amelyek új alkalmazottat vesznek fel, úgy látják, hogy egyre nehezebb jó szakembert találni, és a piacon sok a tapasztalatlan pályakezdő fiatal. A válaszadók 40,7 százalékánál volt az elmúlt esztendőben létszámcsökkentés, míg 30,5 százalékuknál nem történt létszámváltozás. Nagymértékű létszámbővülésről csak 1,5 százalékuk számolt be, 10 százalék feletti létszámcsökkentésre pedig a válaszadók 10,2 százalékánál került sor.

Immár használható a Kisalföldi Tudástár nevű portál, amely három, Győr-Moson-Sopron megyében működő könyvtár közös felületeként üzemel. A 67 ezer dokumentumleírást tartalmazó tudástárban megtalálhatók a helyismereti anyagok, és elérhetővé vált a Győr megyei Wiki, amely a Wikipédiához hasonlóan ismeretterjesztő szinten tartalmaz szócikkeket. A fejlesztést 77,3 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatással 18 hónap alatt valósította meg a három bibliotéka.


A NAGYVILÁGBÓL

Idén ünnepli alapításának századik évfordulóját az IBM, a világ negyedik legértékesebb vállalata, amely ez alkalomból nagyszabású interaktív kiállítást rendez a New York-i Lincoln Központban. A Kék Óriástól származik többek között a lyukkártya, a gömbfejes írógép, a ferritmagos memória, a merev- és hajlékony-lemez, valamint a személyi számítógép. A 75 éves magyar IBM is kiállítással ünnepelt: alkalmi tárlaton mutatták be az itthon fellelhető legérdekesebb IBM-relikviákat.

A Nokia Siemens Networks új szélessávú szolgáltatása, a Liquid Net segítségével az üzemeltető úgy hangolhatja be hálózatát, hogy az az aktuális igényeknek megfelelően mindig alkalmazkodjon a kapacitási és lefedettségi követelményekhez. Az újfajta megközelítés másik célja, hogy világszerte jelentősen javítsa a szélessávú szolgáltatások minőségét annak fényében, hogy világszerte drasztikusan nő a felhasználónkénti adatforgalom. Így az üzemeltetők maximálisan kiaknázhatják a jelenlegi vállalati eszközeikben rejlő potenciált, és új árbevételi forrásokat hozhatnak létre.

Az üzleti intelligencia eszközök globális piacát bemutató IDC jelentés szerint 2010-ben a bevételek alapján továbbra is a SAS vezette a fejlett analitikai megoldások szegmensét 35,2 százalékos piaci részesedésével, ami növekedést jelent a 2009. évi 34,7 százalékhoz képest. A cégek jellemzően a döntések támogatásához, valamint a vállalati adatokból nyerhető információk kiaknázása érdekében használják a SAS elemző szoftverét. Ez azt bizonyítja, hogy az új üzleti lehetőségek felderítésében, a mélyebb ügyfélismeretben, a hatékonyabb működésben és a nagyobb jövedelmezőségben jelentős érték rejlik.


MOZGÁSBAN

Dalányi László vette át júliustól az IBM szoftver csoportjának irányítását. A szakember a Microsoft hazai és nemzetközi vezetői pozícióiban szerzett tapasztalatokkal érkezett a vállalathoz. A szolgáltatási üzletág (Global Technology Services, GTS) új vezetője Pongrácz Ferenc lett, aki egyben az ISC Magyarország ügyvezető igazgatói tisztségét is betölti.