Legfrissebb

graphi_wifi_ajánló
Forrás: hg.hu

Ingyen wifi a Graphisoft Parkban is

Ingyenesen elérhető wifi-hálózatot ajándékozott az irodaparknak és az ott dolgozó több mint 2 ezer embernek a ZyXel, amelynek egyébként szintén ott vannak az irodái.

A nagyobb városok belső területein ma már szinte egymást érik a különféle nyilvános (ingyenes és nem ingyenes) wifi hotspotok (a magyarországi, és különösen a budapesti állapotokat jól mutatja a hotspotter.hu térképe). Ehhez képest az ország egyik csúcstechnológiai központjában, az elsősorban informatikai és biotechnológiai cégeket tömörítő Graphisoft Parkban nem lehetett bárkinek vezeték nélkül internetezni.

Ezen változtatott most az irodaparkban székelő ZyXel. A vezeték nélküli eszközöket gyártó, hazánkban 2003 óta működő vállalat több mint 4 millió forintos beruházással gyakorlatilag a teljes parkot lefedte vezeték nélküli interneteléréssel. A kültéri elérést a Microsoft-székház tetejére szerelt kültéri antenna biztosítja, az épületek közül pedig azokat választották ki, amelyek a legpezsgőbb közösségi élet színterei (egyebek mellett a konferenciateremnek is otthont adó Köréttermet).

Kérdésünkre Cseh Levente, a ZyXel Magyarország vezetését március 1-jén átvevő szakember elmondta, hogy a hálózat kiépítésénél igen fontos szempont volt a biztonság. A wifi-hálózat dedikált (jelenleg 20-25 megabit/másodperc sebességű) interneteléréssel rendelkezik, így azon keresztül egyetlen, a park területén működő cég hálózatába nem lehet bejutni. Már most is alkalmaznak tartalomszűrést, de a használat függvényében további biztonsági rendszabályokat is bevezethetnek: több tucat kategóriában tilthatók le bizonyos weboldalak, és az alkalmazás szintű szűrésre is mód van (tiltható például a BitTorrent vagy a Skype.) Ugyanakkor a hálózat bárki számára szabadon, regisztráció nélkül használható.

Nem telepített a ZyXel hálózatot azokba az épületekbe, amelyeket egy-egy cég bérel (ilyen a Microsoft, az SAP vagy a Canon), mert ők nem is tartottak rá igényt, tudtuk meg Cseh Leventétől. Ezek a cégek saját biztonsági rendszabályokat alkalmaznak, van saját belső wifi-hálózatuk, amely a vendégek számára is elérhető. Ugyanakkor az irodaparkban dolgozók gyors körkérdésünkre általában azt válaszolták, hogy örülnek a lehetőségnek, mert szép időben szívesen dolgoznak a parkban, bár elhangzott olyan vélemény is, amely szerint felesleges, sőt káros növelni az elektroszmogot a park területén.

A többség azonban nem aggódik az elektronikus környezetszennyezés miatt. Egy tavaly novemberi, a Wireless Broadband Alliance megbízásából készült kutatás szerint nagyjából 1,3 millió publikus wifi hotspot működik a világon, 2015-re pedig több mint háromszorosára (5,8 millió) emelkedik a számuk. Érdekes módon nem csak az internet-, hanem a mobilszolgáltatók is fontosnak tartják ezt a fajta infrastruktúrát. Egyrészt lehetőséget teremt számukra értéknövelt szolgáltatások kínálására, másrészt tehermentesíti a mindinkább túlterhelt szélessávú mobilhálózatokat.

Magyarországon számtalan önkormányzat igyekszik nyilvános wifi-hálózattal kedveskedni a lakosságnak és a turistáknak, illetve bizonyítani, hogy mennyire halad a technika fejlődésével. Székesfehérváron már 2004. októberében elérhetővé tették az ingyenes hálózatot a főtéren, az Országalma mintegy 400 méteres körzetében, de kiépült a wifi a budapesti Belváros frissen felújított főutcáján, illetve elérhető a 13. kerület bizonyos részein is. Ezekre a kezdeményezésekre jellemző, hogy az internethasználat nem korlátlan: Angyalföldön a helyi lakosság által kiváltható Kerületi kártyával vehető igénybe a szolgáltatás (de nekik ingyenesen), a Belvárosban pedig 30 perc után megszakad a kapcsolat. És bár a hotspotter.hu térképe szerint Budapesten már nagyon sok helyen van nyilvános (ingyenes vagy fizetős) hotspot, a magyar főváros még messze van Londontól, ahol a tervek szerint az idei nyári olimpiáig a teljes városra kiterjesztik az ingyenes wifit.

Az elmúlt egy-két évben a közlekedési vállalatok is próbálják az internetezési lehetőséggel vonzóbbá tenni a nagytávolságú közösségi közlekedést. A Volánbusz 2010. szeptemberében vezetette be ((http://www.itbusiness.hu/Fooldal/hirek/legfrissebb/Folyamatos_WiFi_kapcsolat_a_Volanbuszokon.html)) 34 járatán az ingyenes wifi lehetőségét, tavaly márciustól a GYSEV kezdte kiépíteni ((http://www.itbusiness.hu/Fooldal/hetilap/hirhatter/Most_jo_utazni.html)) az általa üzemeltetett járatokon, illetve egyes nyugat-magyarországi állomásokon. 2011. szeptemberében aztán a MÁV-START is felvette a kesztyűt ((http://www.itbusiness.hu/Fooldal/hirek/cegvilag_n/A_MAV_nal_is_startolt.html)), és ingyenes internetszolgáltatást biztosított tíz InterCity járaton. Értelemszerűen a közlekedési eszközökön a wifi mögött a hátteret mobilinternet-kapcsolat adja, így a sávszélesség, sőt, a csatlakozás sem mindig garantált.

Az is megszokott, hogy egyre több vállalkozás ingyenes wifivel is próbálja becsalogatni a vevőket. Ma már szinte természetesnek vesszük, hogy egy kávézóban vagy sörözőben lehet internetezni, de tavaly márciustól például az Europarkban is ingyen van a wifi, a Tesco pedig angliai boltjai egy részében kínál ingyenes internetezést. A lapunknak korábban nyilatkozó Faludi Olivér, a HotSpot System ügyvezetője ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a korlátozás nélkül használható wifi-hálózatok napjai meg vannak számlálva. Az önkormányzatok számára a szolgáltatás költségei, a vállalkozások számára pedig a kapcsolat minőségének garantálása jelenti azt a szűk keresztmetszetet, amely vagy a fizetős, vagy a valamilyen egyéb korlátozáshoz kötött szolgáltatások felé tolja el a dolgot.