Legfrissebb

google tv logo
Forrás: Google

Google: hanggal vezérelhető tévé

A Google állítólag már szeptemberben benyújtott egy szabadalmi kérvényt a televízió hangutasítással történő távirányítására vonatkozóan. Hamarosan nem lesz gond hazaérkezés előtt bekapcsolni és a kedvenc csatornánkra állítani a tévénket.

A Patently Apple információi szerint a Google is dolgozik a hangalapú tv-távirányításon. A keresőcég az USA Szabadalmi és Védjegy Hivatalához (USPTO) benyújtott dokumentumokban a Google TV-hez társítható eszközről értekezik, amely közvetítő eszközön (Android okostelefon vagy tablet) keresztül kommunikálna a televízióval.
Beszélgetés a tv-vel (forrás: patentlyapple.com)
Beszélgetés a tv-vel (forrás: patentlyapple.com)

Sőt nem csak a televízióval, hanem más készülékekkel is (emlékszünk a Google néhány hete megszellőztetett multimédia-eszközére? http://www.itbusiness.hu/Fooldal/hirek/ict_n/valamit_tesztel_google.html), így az utasítás elején a usernek meg kellene jelölnie, hogy mely kütyüt kívánja szóban vezérelni („televízió!”).

A dokumentációból az is kiderül, hogy távirányítással – mondjuk a mobiltelefonon keresztül – arra is rá lehetne bírni a tévét, hogy kapcsoljon be, és egy adott csatornára kapcsoljon. Így akár hazaérkezés előtt értékes másodperceket nyerhetünk, és két felesleges gombnyomást is megspórolhatunk.

A további funkciók közül érdemes kiemelni a Siri személyi asszisztensre hajazó megoldást: elegendő a „mikor lesz a Való Világ?” kérdést szóban feltenni, és a televízió képernyőjén hamarosan megjelenik a műsor következő vetítésének pontos időpontja és az annak helyt adó csatorna neve. (Ha már említettük a Sirit: az Apple televíziója, az iTV a pletykák szerint valóban Sirivel ellátva érkezik; emellett hangutasításokkal vezérelt televízión dolgozik a Samsung is.)

A technológia lényege: a tévénéző (és közben: felhasználó) okostelefont ragad, amelyen egy speciális app biztosítja a tv-vel való kapcsolatot; a hangutasítást az android-készülék (egy távoli szerver segítségével) szövegalapú paranccsá alakítja, majd – például vezeték nélküli netkapcsolaton keresztül – továbbítja a televízió (vagy DVD vagy set-top-box stb.) felé.

Vajon televíziófronton zajlik majd a következő platformháború?