Legfrissebb

Glitch logó
Forrás: glitch.com

Szürreális játék van születőben!

A legnagyobb képmegosztó alapítói egy évnyi titkolózás után megmutatták, mivel teszik tönkre az internetfüggők munkaóráit pár hónap múlva.

„Lehet, hogy borzasztó főnök vagyok, de legalább tudok róla. Dolgozz velem.” Ez a Flickr képmegosztó egyik alapítója, Steward Butterfield egy július eleji tweetje volt, amelyhez mellékelte az álláshirdetés linkjét is. Ebből a kis infomorzsából lehetett tudni, hogy a webkettes guru készül valamire új cégével, a Tiny Speckkel. Természetesen özönlöttek az önéletrajzok, pedig a jelentkezők szinte semmit sem tudtak arról, miről van szó, csak hogy kreatív webes szakembereket keresnek. Nemsokára elterjedt a hír, hogy a csapat – amely egy része szintén exFlickr-alkalmazottakból áll.


A projektnek, most, hogy az alfa verzió készen áll a tesztelésre, neve is van: Glitch. A jelek szerint sikerült lefoglalni hozzá a megfelelő domainnevet, sőt némi tartalommal is ellátni az oldalt. Tavaly március óta fejlesztik feltűnés nélkül, most viszont elérkezettnek látták az időt, hogy megmutassanak egy-két részletet, felkészítve az online világot a 2010 közepén kezdődő bétatesztre.

A sztori bizarr, szürreális és pusztán ebből nem derül ki, mire számíthatunk. Tizenegy óriás emlékeiben kell megtalálnunk az összefüggéseket, és természetesen egymást, hogy együtt felépítsünk egy világot, rejtvényeket megoldva és kapcsolatot építve. Különböző stílusokban, párhuzamosan dolgoztatták a grafikusokat, hogy a játék látványa változatos legyen. A rajzfilmes világban eljuthatunk a Grand Canyon pusztaságától az Avatar lebegő szigetein keresztül a szürreális lázálmokig.

Keveset árulnak el tehát arról, mivel teszik majd tönkre az internetfüggők nyolcórás műszakjait, de hogy a végeredmény addiktív lesz, az megjósolható. Butterfield és akkori felesége ugyanis már az ezredfordulón közösségi játékot fejlesztett, ebből lett a hányattatott sorsú, de a korát mindenképpen meghaladó Game Neverendig (GNE). Hogy finanszírozni tudják a projektet 9/11 és a dotkom-lufi kipukkanása után is, összedobták a Flickrt, ami minden számításukat felülmúlta, „kénytelenek voltak” tehát csak ezzel foglalkozni. A Neverending a maga módján szintén megtérült: azon keresztül ismerték meg a képmegosztó egyik fő programozóját, Cal Hendersont, aki a Glitchbe is beszállt, miután a Flickrt 2008-ban eladták a Yahoonak 35 millióért (eredetileg egymillióra lett volna szükségük a GNE-hez). A Tiny Speckhez csatlakozott még Eric Costello, akinek irodalomtanár végzettsége ellenére olyan fejlesztéseket köszönhet a webkettő, mint az Ajax, vagy a CSS.

A végleges program ősszel jön. Hogy fizetős lesz-e, nem tudni, de a fejlesztők múltját és mentalitását ismerve valószínű, hogy nem.