Legfrissebb

Raspberry Pi
Forrás: raspberrypi.org

Gigasiker a minigép

Az Egyesült Királyságban már rendelhető a Raspberry Pi, a hiperolcsó miniszámítógép, amellyel a gyerekek programozási kedvét szeretnék meghozni az ötletgazdák. Úgy tűnik, a kereslet hatalmas.

A Raspberry Pi eddigi pályafutását talán az óriási siker kifejezéssel lehet legjobban leírni. Angliában a miniszámítógép első tízezer példánya néhány órával az online rendelés megindítása után elfogyott, a gyártók, valamint a kereskedők weboldalai pedig megroggyantak a hatalmas érdeklődéstől.

Alaprajz az alaplapról (forrás: raspberrypi.org)
Alaprajz az alaplapról (forrás: raspberrypi.org)
Korábban mi is emlegettük a bankkártya méretű kütyüt (nyomtatott áramkörre épülő alaplapot kell elképzelni), amely a megfelelő perifériákkal összekötve szinte teljes értékű számítógépet alkot. A ház, monitor és billentyűzet nélkül kapható lapocska rácsatlakoztatható akár egy televízióra is. Memóriakártyával bővíthető, van rajta két USB-port, tud csatlakozni az internetre (ethernet); de ez még semmi: parányi mérete ellenére 3D-s grafika megjelenítésére vagy akár Blu-ray videó lejátszására is alkalmas a linuxos minigép.

Hogy mi volt megalkotásának célja? A cambridge-i egyetem programozói egyszer csak azt vették észre, hogy egyre kevesebben jelentkeznek a számítástechnikai képzésekre, és akik felvételiznek, azok is minimális háttérismerettel jönnek. Ezért aztán létrejött a Raspberry Pi Alapítvány, azzal a céllal, hogy az iPad-nemzedék is használhasson olyan számítógépet, amellyel programozási ismereteket sajátíthat el. Ehhez pedig olyan kütyüt kellett megalkotni, amit – túlzás nélkül – bárki, akár minden gyerek megengedhet magának.

A Raspberry Pi ára 22 font – mai árfolyamon ez nem sokkal több, mint 7500 forint (de már érkezik egy kevésbé jól felszerelt modell, olcsóbban). Vannak hasonló készülékek a piacon, jóval magasabb áron. Az ötletgazdák elmondták: vannak máshonnan bevételeik, úgyhogy ezen a projekten nem keresni szeretnének, hanem a céljukat megvalósítani. Azt várják a kis géptől, hogy Angliában évi ezerrel nő az informatikus(jelöltek) száma. Az ötletgazdák olyan szoftvereket várnak a készülékhez a fejlesztőktől, amelyek segítenek a gyerekeknek az alapvető programozási ismeretek elsajátításában.

Az alapítvány illetékeseinek elmondása szerint jövő héten megérkezik Kínából az első szállítmány a szigetországba, és igyekezni fognak, hogy minél több vásárló mihamarabb hozzájuthasson a lapocskához.