Legfrissebb

nokia lumia 900
Forrás: csmonitor.com

Első Nokia Lumia 900 kritikák

A hivatalos megjelenés előtt néhány nappal megérkeztek az első kritikák a Nokia új zászlóshajójáról.

Néhány nappal a készülék forgalmazásának megkezdése előtt megjelentek az első kritikák a Nokia és egyben a Microsoft új üdvöskéjéről, a Nokia Lumia 900-ról. Ha hinni lehet azoknak az újságíróknak, akik tesztelésre kaptak egy-egy példányt a termékből, akkor a Nokia új üdvöskéje a legjobb esetben is középszerű. A cikkeket átolvasva egyértelművé vált, hogy a kritikusok már nem bánnak kesztyűs kézzel a Nokiával, elfogyott a türelmes jóindulat. A kritikák legtöbbje kiemeli a Windows Phone pozitív tulajdonságait, leginkább azt, hogy szinte mindenben különbözik a jelenleg kapható telefonok operációs rendszereitől. A Microsoftnak sikerült valóban újat és különlegeset alkotnia a felhasználói felülettel, ám ez már nem újdonság, hiszen az operációs rendszert már több telefon használja. Negatívumként továbbra is a szegényes alkalmazásfelhozatalt emelik ki, illetve többen megjegyezték, hogy a külsős fejlesztők által írt alkalmazások nem illeszkednek jól a téglákból álló felületbe.

Carl Zeiss a házban (forrás: geeky-gadgets.com)
Carl Zeiss a házban (forrás: geeky-gadgets.com)

A hardverhez érve mindenki dicsérte a külalakot, ami új szelet hozhat a mára már unalmassá vált téglatest alakú telefonok közé. Természetesen a finn gyártó sem tudott messzire rugaszkodni az érintőképernyő által korlátozott lehetőségektől, de a próbálkozás jónak tűnik. A lekerekített szélű műanyag test egy darabból áll, amiből kiemelkedik a képernyő, szakítva az eddigi süllyesztett megoldásokkal. Ezt egyesek forradalmian újnak és merésznek, míg mások zavarónak és kényelmetlennek találták. Abban azonban a legtöbb kritika egyetértett, hogy ami a készüléken belül van, az már nem üti meg a mércét. A cikkek többsége egy két mondat erejéig kínos magyarázkodásba kezdett arról, hogy az igyekezet ugyan megvolt, de a termék egyszerűen csak nem olyan jó. A szerzők egy esetben sem hagyták ki, hogy a Lumiát az iPhone-hoz vagy valamelyik csúcskategóriás Android telefonhoz hasonlítsák, hiszen a gyártók ebbe a csoportba szánják a terméket.

A kritikák szerint a készülék egyik pozitívuma a 8 megapixeles kamera, amit azonban a szoftver gyengeségei miatt nem tud kihasználni a vásárló, így hiába a hangzatos Carl Zeiss név. A képernyő valamivel jobban teljesít erős napfényben, mint a többi készülék, ám a 800x480 felbontás már kevésnek bizonyul ebben a mezőnyben. Amiben minden kritika szerint vezető a Lumia, az a hangminőség, egyesek bámulatosnak nevezték, hogy a telefon még nagy háttérzaj mellett is milyen hívásminőséget produkál, messze felülmúlva versenytársait.

A további tulajdonságok, az 1,4GHz-es egymagos processzor, az 512MB belső memória azonban már nem elég, egy csúcstelefonhoz. Az akkuteljesítményről megoszlottak a vélemények, egyesek szerint a normál üzemidő megfelel a követelményeknek, míg mások arra panaszkodtak, hogy 4G-t használva még standby üzemmódban is gyorsan merül a telefon. A végkövetkeztetés a legtöbb esetben ugyanaz, a Nokia Lumia 900 nem rossz, de nem fogja jelentősen átalakítani a mostani helyzetet. A készülék tökéletes lehet azoknak, akik olcsó, de jó okostelefonra vágynak, hiszen százdolláros árával éppen feleannyiba kerül, mint a csúcskategóriás telefonok. A megváltásra azonban még várnia kell a Microsoftnak, ami az elemzők szerint továbbra is ölni fogja a pénzt a Windows Phone-ba, hiszen nem engedheti meg magának, hogy kimaradjon az okostelefon piacról, de lehetséges, hogy a cég operációs rendszere lesz az okostelefonok Bingje.