Legfrissebb

MySpace
Forrás: myspace

Életjeleket adott a MySpace

A MySpace 2010-ben volt a mélyponton: egy év alatt felére csökkent a havi rendszeres látogatóinak száma. A közösségi oldalak sorában betöltött második pozícióról a negyedik helyre esett vissza. Most azonban valami történt. Talán.

Kezd újra életjeleket adni a MySpace. Az egykori legnagyobb közösségi oldalon hosszú ideig napi nulla darab új regisztráció történt, mostanában pedig felpörgött a számláló: napi átlagban 40 ezer új feliratkozó érkezik az oldalra. A Specific Media vezetője, Tim Vanderhook bejelentette, hogy „drámai mértékű” növekedés látható, ugyanis december óta egymillió taggal bővült a MySpace-populáció.

Van választás
Van választás

Az adatok hirtelen megugrását sokan a zenei szolgáltatás sikerének tulajdonítják. Persze, a MySpace mindig is zeneközpontú site volt, hiszen a független művészektől a nagy kiadók slágergyárosaiig mindenki jelen volt itt. Most azonban a megújult zenelejátszó lehet a killer application, amely több mint 42 millió dalhoz kínál hozzáférést, és ezzel az online tér legnagyobb zenei adatbázisát nyújtja – ingyenesen. A népszerű Spotify tárházánál is sokkal nagyobb zenei kínálat mellett személyre szabható rádióadások is elérhetőek a felületen; és a Facebook-hoz is könnyen kapcsolható a fiók. Ez utóbbi tényezőt – és a szintén egyszerű Twitter-integrációt is – sokan a hirtelen felhasználószám-növekedés másik fontos tényezőjének vélik.

Lehet, hogy mégsem tett rossz lóra Justin Timberlake és társasága, amikor nyáron 35 millió dollárért megvásárolta az egykor szebb napokat látott portált? A site tulajdonosa június előtt Rupert Murdoch News Corp.-je volt, amely 2005-ben (ehhez képest) brutális áron, 580 millió dollárért tett szert a közösségi felületre. Aztán többszöri átalakítás után már csak szabadulni akart tőle.

Timberlake és csapata pedig – valószínűleg helyesen – úgy döntött, hogy nem a Facebook vagy a Twitter nyomában kell haladni, hanem arra a funkcióra kihegyezni a szolgáltatást, amelyik a legerősebb pontja – tehát a zenére.

És akkor még nem beszéltünk a tévéről: az idei CES eseményen a cég világgá kürtölte a MySpaceTV indítását. A projektben a Panasonic a fő partner, és annak Viera tévékészüléke, amely a MySpace applikációja révén zene és videoklip-streaminget kínál, továbbá közösségi funkciókat: chatet és sok minden mást.