Legfrissebb

arm_bélyeg
Forrás: www.elec-intro.com

Wintel helyett WinARM?

Milyen az a világ, ahol a világ legjobb rappere fehér, a legjobb golfozója színes bőrű, a németek nem akarnak háborúzni, a Windows pedig nem Intel-processzorokon fut? Az első hármat már megértük, és ha igazak a hírek, a negyedikre is csak a jövő év elejéig kell várni.

A januári Consumer Electronic Show-n (CES) mutatja be a Microsoft azt a teljes Windows-verziót, amely nem a harminc éve megszokott Intel x86 processzorokon, hanem az ARM architektúráján fog futni – terjedt el futótűzként a szakportálokon és -blogokon a Bloomberg híre. A hírügynökség – meg nem nevezett forrásokra hivatkozva – tudni véli, hogy ez az operációs rendszer továbbra is futna az x86 processzorokon, de az ARM lapkáit használó eszközökön (táblagépek, okostelefonok) jelentősen megnövelné az akkumulátorok élettartamát. A The Wall Street Journal szerint az új verzió még két évig nem lesz kapható.

Az együttműködés nem most kezdődött
Az együttműködés nem most kezdődött
Három évtizede a személyi számítógépek, valamint a rajtuk futó operációs rendszerek és szoftverek összeforrtak az x86-os architektúrával, és az ilyen lapkákat legnagyobb számban előállító Intellel. Az elmúlt egypár év azonban már nem a pc-kről, hanem sokkal inkább a hordozható eszközökről, az okostelefonokról és újabban a táblagépekről szólt. Ezen a területen pedig az ARM architektúrája az abszolút domináns. Több nagy gyártó is szállítja (Qualcomm, Texas Instruments, Samsung, Freescale, Nvidia), a lapkák pedig gyakorlatilag az összes okostelefonban és táblagépben megtalálhatók, mert kellően alacsony energiafogyasztás mellett kínálják a megfelelő teljesítményt. Az Intel válasza a kihívásra az Atom processzor volt, de annak fogyasztását egyelőre nem sikerült eléggé leszorítani; a netbookok többségében ugyan Atom működik, de a netbookoknak amúgy is megvan a maguk piaci baja.

Ezzel együtt az ARM még nem vetette meg a lábát a hagyományos(nak mondható) pc-k piacán, mint ahogy a Microsoft sem tudta elterjeszteni a teljes, "asztali" Windowst a hordozható gépeken – ott az Apple iOS és a Google Android a nyerő. Különféle kísérletek már voltak és vannak: a Windows CE fut ARM lapkákon, de alapvetően beágyazott eszközökben, és a Zune médialejátszó (amelyen a Windows egy speciális változata fut) szintén ARM lapka köré épül, mint ahogy a Windows Phone 7-et is ARM-lapkás telefonokon találjuk. Ha igaznak bizonyulnak a hírek, az együttműködés mindkét céget olyan piaci szegmensekbe repítheti el, ahova eddig még nem jutottak el.

Az együttműködés az Intelnek jönne a legrosszabbul. Ha a "nagy" Windows ARM-lapkákon is futtatható lesz, az Intel elveszti kiváltságos helyzetét, és egy lesz a sok gyártó közül. Korábban már volt egy próbálkozása az ARM-piacon, de sok sikerrel nem járt, és el is adta az üzletágat a Marvellnek. A pc-piacra pontosan azért nem tudott betörni más processzorarchitektúra (és gyártó), mert az évtizedek alatt kifejlesztett szoftverek mind az x86-os alapokra épültek.

A mostanában gyorsan növekvő piacok – okostelefonok, táblagépek – viszont at ARM-re épülnek, a szoftverek erre az architektúrára készülnek, az eszközök pedig már sok esetben képesek átvenni a hagyományos pc számos szerepét. Ha az Intel ezen a piacon is meg akarja vetni a lábát, nagyon gyorsan elő kell állnia egy olyan Atom processzorral, amely szembetűnően gyorsabb az ARM-nél, miközben legalább annyira energiatakarékos. A lecke fel van adva.