Legfrissebb

autobaleset
Forrás: www.mississippiaccidentlawyerblog.com

Veszélyesebb lehet az sms, mint a drog

Ha a kormány mögött sms-t ír az autóvezető, nagyobb veszélynek teheti ki magát és környezetét, mintha megivott volna egy pohár bort, vagy enyhe drogot fogyasztott volna.

Példátlanul nagy kampányba kezdtek Nagy-Britanniában az autóvezetés közbeni sms-ezés ellen. A szigetországban különösen a fiatalok körében történik sok olyan tragikus közlekedési baleset, ami a mobiltelefon-használatra vezethető vissza

Nem éri meg senkinek
Nem éri meg senkinek

Sokkoló videofelvételekkel próbálják rádöbbenteni az autóvezetőket, hogy akár néhány másodpercnyi figyelmetlenség is milyen beláthatatlan következményekkel járhat. A videók a YouTube-on is megtekinthetők. A szakemberek szerint a 17-23 éves, az autóvezetésben még gyakorlatlan korosztálynál a vezetés közbeni mobiltelefon-használat, de különösen az sms-ezés nagyobb kockázatokat rejt magában, mint az alkoholfogyasztás vagy a drogozás.

Nagy-Britanniában odaáig is elmennek, hogy a vezetés közben sms-ezőket akár börtönbüntetéssel is sújthatják. Magyarországon ettől a szankciótól távol állunk, noha itthon szintén nagyon gyakori, hogy mobiltelefon van a sofőrök kezében, fülénél. A kilátásba helyezett pénzbüntetés dacára.

Noha a beszélgetés valamivel kevésbé veszélyes, mintha valakinek a szeme az út helyett az apró képernyőre tapad, figyelemre méltó az alábbi kísérleti eredmény: ha valaki vezetés közben elkezdt fejben 100-tól kettesével visszafelé számolni, akkor figyelme a felére csökken.

Ezek után a kérdés magától értetődik: ha már az intenzív gondolkozás is ennyire elvonja a figyelmet a vezetésről, akkor hogyan befolyásolhatja a vezetőt egy élénk diskurzus, nem is beszélve a mobiltelefon billentyűinek nyomogatásáról, vagy az apró képernyő olvasásáról?