Legfrissebb

Kiváló képminőség -- forrás: www.televisions.com
Kiváló képminőség -- forrás: www.televisions.com
Forrás: www.televisions.com

Se nem kábel, se nem műhold

Decemberben már a lakosság 88 százaléka foghatja a digitális földfelszíni televízióadásokat. Az analóg hálózatot 2 év múlva kapcsolják le, legkésőbb addig kell tehát megfelelő eszközt vásárolniuk azoknak, akik kitartanak a földfelszíni műsorszórás mellett.

Decemberben 10 új telephelyet indít az Antenna Hungária, és ezzel 88 százalékra emelkedik a digitális földfelszíni televíziós (dvb-t) hálózat lakossági lefedettsége. Októberben 63 százalékkal emelkedett a dvb-t mpeg-4 kompatibilis készülékek (dekóderek, integtált televíziók, pci- és usb-eszközök) eladása az előző hónaphoz képest; ezzel összességében 86 ezer dvb-t-képes eszközt értékesítettek. A hónap végén a hazai háztartások 2,3 százaléka, a földfelszíni platformot használó háztartások 10,2 százaléka rendelkezett ilyen eszközzel.

Kiváló képminőség -- forrás: www.televisions.com
Kiváló képminőség -- forrás: www.televisions.com
A dekóderek átlagára 5, az integrált tévékészülékek átlagára 3 százalékkal csökkent októberben. Tavaly december óta a dekóderek átlagára 55 százalékkal esett. November végén 8-féle dekóderen és 21-féle integrált tévén található MinDig TV matrica. A matricával ellátott eszközök körét folyamatosan bővítik. Jelenleg mintegy 520 bolt árul matricás eszközöket.

Az Antenna Hungária összességében mintegy 25 milliárd forint beruházást tervez a digitális platform kiépítésére. A jövő év és 2011 során a lakossági lefedettség 94 százalékra emelkedik.

Különösen Budapesten jelent gondot a társaság számára az adók teljesítménykorlátja. A fővárosban az egyébként megengedett 100 kilowattos teljesítmény helyett csak 6 kilowatt lehet a kisugárzott teljesítmény. Az Antenna Hungária folyamatos tárgyalásokat folytat a Honvédelmi Minisztériummal. Reményeik szerint rövidesen jó irányban mozdulnak el a folyamatok - fogalmazott Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária vezérigazgatója.

A jelenlegi 7 szabadon fogható csatorna (m1, m2, Duna, Duna II Autonómia, Euronews, RTL Klub, tv2) mellett 2010 közepéig várhatóan még egy vagy két ingyenes csatorna kerül fel a platformra. A fizetős műsorok (atv, hírTV) választéka 6-7 csatornával bővül.