Legfrissebb

financial-crisis.jpg
Forrás: vishalmishra.com

Német válságelemzés: nagy vesztesek

Törökország a legnagyobb lúzer, de Magyarország és Németország is a válság legnagyobb európai vesztesei között van. Így látják a németek.

A német Deka Bank összehasonlító tanulmánya szerint Magyarország és Németország is a gazdasági válság legnagyobb európai vesztesei közé tartozik. Az elemzésből a német Die Welt vasárnap internetes kiadásában közölt részleteket. A vizsgált 31 állam között 16 európai ország szerepel – közülük a válság leginkább Magyarországot sújtotta. Az elemzés összehasonlította a válság kitörése előtti legerősebb negyedév gazdasági növekedését a válság utáni leggyengébb negyedéves gazdasági teljesítménnyel. Ebből kiindulva Magyarország esetében a hazai össztermék (gdp) 7,6 százalékos visszaesését állapították meg.

Magas a magyar gazdaság exportfüggése
Magas a magyar gazdaság exportfüggése
A sorban rögtön Magyarország után következő Németország esetében ugyanez a visszaesés 6,9, Finnország esetében pedig 6,8 százalékos volt.

A Deka Bank listáját egyébként a legnagyobb, 14,2 százalékos visszaeséssel Törökország vezeti, majd 11 százalékkal Oroszország, 9,9 százalékkal Szingapúr, 8,8 százalékkal Mexikó, 8,3 százalékkal Japán és – Magyarország előtt – 7,8 százalékos visszaeséssel Hongkong következik. A tanulmány szerint a gazdasági teljesítmény csökkenése Olaszországban 6,5, Nagy-Britanniában 5,6, Csehországban 5,4, Franciaországban pedig 3,4 százalékos volt. Az Egyesült Államokban a vizsgált időszakokra vetített csökkenés 3,9 százalék.

A bank elemzője, Ulrich Kater szerint nem számít meglepetésnek, hogy Japán és Németország a visszaesést tekintve élen jár a vezető ipari országok sorában. Az elemző ezt azzal magyarázta, hogy mindkét ország nagy mértékben függ az exporttól, ezért a kereslet világméretű csökkenése erőteljesen sújtotta őket.

A magyar gazdaság exportfüggése ugyancsak magas. Az elemző szerint inkább meglepetés az, hogy az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában viszonylag csekély volt a visszaesés, noha a két országban az ingatlan-, illetve bankválság különösen erős hatással járt.