Legfrissebb

moving-boxes.jpg
Forrás: lifeatthebar.wordpress.com

Minden tizedik magyar elköltözne innen

Szívesen vállalna munkát más uniós tagállamban a magyarok 12 százaléka. A maradék 88 százaléknak ez nem fordul meg a fejében.

Az Ecostat közvélemény-kutatása szerint az emberek 12 százaléka költözne hosszabb vagy rövidebb időre egy másik európai uniós tagállamba. A férfiakban erősebb ez a késztetés, náluk 16 százalék tervezi, hogy másik országba költözik, míg a nőknél csak 9 százalék ez az arány. Nem meglepő módon az életkorral is összefüggést mutat a mobilitás: a legmagasabb a 30 év alattiak körében (32 százalék), de az átlagosnál mobilabbak a 30–39 évesek is (15 százalék).

Nem feltétlenül agyelszívás
Nem feltétlenül agyelszívás
A felmérés szerint nem feltétlenül emelkedik az "agyelszívás" tendenciája. A legmagasabb arányban (15 százalék) a szakmunkásképzőt végzettek és az érettségizettek tervezik, hogy hosszabb-rövidebb időre egy másik EU-tagállamba költöznek, míg a diplomások esetében az arány 11 százalék. A gazdasági aktivitás is markánsan meghatározza az ilyen terveket. A tanulók minden más csoportnál mobilabbak: 42 százalékuk tervezi, hogy külföldön is szerencsét próbál, de a munkanélküliek körében is magas (24 százalék) azok aránya, akik külföldre mennének. A vagyoni helyzet javulásával párhuzamosan nő azok aránya, akik szándékaik szerint más EU-tagállamba költöznek egy időre.

Akik azt tervezik, hogy külföldre költöznek, azok jellemzően hosszabb ideig szeretnének ott maradni. További 28 százalék azok aránya, akik 2-3 évig maradnának, 12 százalék csak fél-egy évet töltene egy másik EU-tagországban, 7 százalék pedig csak néhány hónapra hagyná el Magyarországot.

A költözést tervezőket elsősorban egzisztenciális okok motiválják: 69 százalékuk válaszolta, hogy külföldön többet tud keresni, míg 64 százalékuk azt, hogy külföldön jobb az életszínvonal. Tízből négyen tartották ennyire fontosnak azt is, hogy Magyarországon rossz a politikai és a gazdasági helyzet.