Legfrissebb

Semi-Hollow-019.jpg
Forrás: boutiqueguitarresource.com

Hová mennek a jogdíjak?

Visszásnak tartja a szerzői jogdíjak körül kialakult helyzetet az IVSZ, mert szerintük irreálisan magas befizetési küszöbhöz kötődik a véleményezés joga, a jogdíjak felhasználása pedig nem elég transzparens.

Az oktatási és kulturális miniszterhez fordult az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) együttműködését kérve a szerzői jogdíjak mértékének megállapításában kialakult visszás helyzet felszámolásában. Az informatikai vállalkozásokat annyiban érinti a jogdíjak kérdése, hogy – a nemzetközi joggyakorlatnak megfelelően – a jogdíjfizetési kötelezettség Magyarországon az üres adathordozók, így a cd-k, dvd-k, memóriakártyák stb. gyártóira, forgalmazóira is kiterjed.

Küszöb alatt az it-cégek
Küszöb alatt az it-cégek
Az egyes adathordozókra vonatkozó díjszabás azonban évente változik, annak mértékét jogdíjközleményben teszi közzé az Oktatási és Kulturális Minisztérium. Bár a gyártók, forgalmazók élni kívánnak azzal a jogukkal, hogy véleményüket már a díjszabás elkészítésének folyamatában jelezzék, a Szerzői jogi törvény tavaly őszi módosítása óta azonban csakis az a szervezet jogosult véleményezni az évente változó jogdíjakat, amelyik adott termékkategóriában az előző évben keletkezett összes jogdíjbevétel legalább 10 százalékát befizette.

Ezt a küszöböt az informatikai piac meghatározó szereplői sem érik el, így nem gyakorolhatják véleményalkotási jogukat a jogdíjközlemény-tervezettel kapcsolatban.

Keresztesi János, az IVSZ elnöke elmondta: a törvény 25 százalékos részesedést ír elő az érdekvédelmi szervezetek számára a véleményalkotáshoz, így a legnagyobb szakmai szervezet sem jogosult véleményének kifejtésére a jogdíjak mértékének megállapításakor, mert a közös jogkezelést végző Artisjus adatai alapján érintett tagjaink jogdíjbefizetései nem érik el ezt a mértéket.

A törvény felülvizsgálata
A törvény felülvizsgálata
"A tagságunkat érintő szerzői jogdíjak jelentősen befolyásolják a piacot, az egyes szereplők üzletmenetét, hiszen például egy dvd esetén a gyártási vagy forgalmazási ár több mint 200 százalékát kell jogdíjként megfizetni, míg Szlovákiában 6, Romániában 3 százalékát" – tette hozzá.

"A részvétel, a véleményalkotás lehetősége azért is különösen fontos ezekben a folyamatokban, mert jelenleg a közös jogkezelők elszámolása nem transzparens, azaz a befizetők nem látják tisztán a befizetett jogdíjak felhasználását. Másik oldalról viszont a jogdíjak megfizetésének elmulasztása bűncselekménynek minősül. Ezt a kiegyenlítetlen helyzetet szeretnénk felszámolni, amelyhez a Szerzői jogi törvény érintett pontjainak felülvizsgálatát kezdeményeztük" – fogalmazott az Oktatási és Kulturális Minisztérium vezetőjének címzett levelében Keresztesi János.