Legfrissebb

900 MHz Beem
Forrás: beem.com

Gondolatok 900 megahertzen

Először az üzleti modellt kell meghatározni, után következhet az aukció vagy a tender. Az idő sürget, de hosszú távra kell gondolkozni -- hívja fel a figyelmet a Pannon vezérigazgatója.

Mára egyértelművé vált, hogy a gazdasági válság, illetve a költések visszafogása a távközlési piacot is sújtja, noha kevésbé, mint a legtöbb gazdasági ágazatot -- fogalmazott Anders Jensen, a Pannon vezérigazgatója. A mobiltársaság kezében a szélessávú internet az egyik kulcs, hogy ilyen nehéz helyzetben is megtalálja az egyensúlyt. Az év harmadik negyedévében sikerült a mobilinternet-piaci részesedését növelni, noha továbbra is a harmadik helyet mondhatja magáénak.

Anders Jensen, Pannon -- forrás: itbusiness
Anders Jensen, Pannon -- forrás: itbusiness
Anders Jensen felhívta a figyelmet, hogy a frekvenciadíjak és a spektrumgazdálkodás kérdéseiben világos szabályozásra van szükség. Az olyan társaságoknak, mint a Pannon, tehát amelyek hosszú távú piaci jelenlétben gondolkoznak, meghatározóak e kérdések.

A 900 megahertzes sáv mobiladat-szolgáltatások számára történő megnyitásával kapcsolatban a vezérigazgató rámutatott: mivel a jelenlegi üzleti modell nem optimális, első lépésben új üzleti modellben kellene megállapodni, az aukció vagy a tender csak ezután következhet. Nem szabad sokat késlekedni, az európai uniós direktívát minél hamarabb át kell venni. Mindazonáltal a folyamat sikeréhez széles politikai támogatás kell, ezért az országggyűlési választásokat megelőzően nem tűnik célszerűnek a döntés. Az azonban már nagy problémát okozna, ha egy év múlva is ott tartanánk, ahol ma.

A Pannon továbbra is fontos területnek tekinti a mobilhálózaton keresztüli gép-gép kommunikációt. Azon partnereire fókuszál, amelyek tevékenységében, alkalmazásaiban komoly lehetőséget lát mind a hazai, mind a nemzetközi piacot tekintve. A gép-gép kommunikációt már csak azért is támogatják, mert ezzel is hozzájárulhatnak a fenntartható fejlődéshez.